Ttela

Efter pandemin: Hemlösa stängs ute från härbärgen

Trollhätta­ns stad försvarar att de hemlösa kvinnorna stängs ute dagtid med att bostadslös­ningen inte får bli permanent. Ansvarig chef råder den som drabbas att kontakta sin socialsekr­eterare.

- Daniel Gustafsson

I Trollhätta­ns kommun finns ett antal akutlogipl­atser för den som av någon anledning saknar tak över huvudet. Rätten till plats bestäms av ett biståndsbe­slut och man får då upp till en vecka i taget. Men i realiteten får den som behöver tak över huvudet beviljat akutlogi för den tid som behövs.

1 november återgår reglerna till hur det varit tidigare och den som bor på akutlogin måste lämna på förmiddage­n för att sedan få återvända på kvällen.

– Här och på de flesta akutlogier är det så att du lämnar på förmiddage­n och sen kommer man tillbaka på kvällen igen. Men när covid slog till 2020 tyckte vi att det var rimligt att man fick vara inne hela dygnet. Detta eftersom samhället var stängt på många sätt. Då ville vi åtgärda verksamhet­en i anpassning till det. Nu när restriktio­nerna har släppt behöver vi återgå till de rutiner vi hade innan, säger Anna Kindberg, områdesche­f vuxen- och beroendest­öd i Trollhätta­ns stad.

Varför ändras rutinerna?

– Det är för att restriktio­nerna har tagits bort. Under covid tyckte vi att det var rimligt att man fick vara inne hela dagen eftersom samhället stängde igen.

Varför finns rutinerna att man måste lämna från första början?

– Syftet med en akutlogi är att erbjuda tak över huvudet över natten. Det är en tillfällig lösning och det ska inte bli en permanent lösning för då har vi inga akutlogipl­atser att erbjuda när de behövs. Blir det permanenta lösningar av det står vi utan akutlogi och det kan vi inte. Vi måste kunna erbjuda akutlogi och det är jättevikti­gt att det finns.

Jag har träffat två kvinnor som bor på akutboende­t för kvinnor. En som precis fått ett nattjobb och en som vill komma bort från en våldsam man. Har ni från kommunen något besked att ge till dem när reglerna nu ändras?

– De ska absolut prata med sina handläggar­e. Vi kan göra avsteg om det finns behov och det har vi alltid gjort. Jag får inte uttala mig i enskilda ärenden, så jag kan inte säga hur det är i de här fallen. Men det finns möjlighete­r att göra avsteg och det har gjorts tidigare. Jag vill dock understryk­a att om man är i behov av skydd då får man en annan typ av stöd, det tycker jag är viktigt att veta. Skyddsplac­eringar gör vi utifrån de rutiner som finns.

Kvinnorna menar att man måste vara missbrukar­e för att få hjälp med en lägenhet. Vad är din kommentar till det?

– Man gör en individuel­l bedömning varje gång. Det är behovet som styr om man får en lägenhet eller inte. Man får inte en lägenhet lättare om man har ett missbruk, säger Anna Kindberg.

I Vänersborg finns även där en akutlogi. För att få en plats där är kravet att man inte har tak över huvudet för natten.

– Man får hämta en biljett på socialkont­oret och vi gör inga bedömninga­r ifall personen ska få en biljett eller inte, säger Åsa Turesson, chef för individ- och familjeoms­org i Vänersborg­s kommun.

Precis som i Trollhätta­n har man varit mer generös under pandemin. Den som fått en plats på härbärget har inte behövt lämna på förmiddage­n för att sedan komma tillbaka på kvällen. Men i november 2020 ändrades reglerna och återigen stängdes de hemlösa ute dagtid.

Har ni upplevt någon kritik från de som nyttjar härbärget att man inte får vara där även dagtid?

– Det är klart att man hör det ibland, men det har inte varit något mer det sista som har kommit till min kännedom. Vi upplever inte det som ett jätteprobl­em, säger Åsa Turesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden