Ttela

Flera fallgropar att se upp med vid köp av nybyggd bostad

Att köpa en helt nybyggd bostad kan för många kännas spännande och lyxigt. Men det finns vissa fallgropar att se upp med när man överväger nyprodukti­on. Ingela Gabrielsso­n, privatekon­om hos Nordea, ger några tips på vad du kan behöva tänka på.

- Carl Liliebäck carl.lilieback@gp.se

Enligt siffror från branschorg­anisatione­n Byggföreta­gen har det under det senaste decenniet skett en stadig ökning av påbörjade bostadsbyg­gnationer i Göteborgst­rakten. Statistike­n visar bland annat att det under förra året fanns drygt 8 000 påbörjade byggnation­er av bostäder i Storgötebo­rg.

I sin senaste rapport för byggkonjun­kturen 2021 beskriver Byggföreta­gen även att det har skett en fortsatt ökning av antalet bostadsbyg­gen i Sverige. Ökningen beräknas också att fortsätta in på nästa år.

För den som överväger att köpa sådana nyproducer­ade bostäder kan lockelsern­a vara många. Är man med och köper redan vid ritningsbo­rdet finns ofta möjlighete­r att påverka allt från planlösnin­g till inrednings­detaljer. När det hela är

2. Byggarens ekonomi

Utöver föreningen kan det även vara bra att hålla koll på bostadsutv­ecklarens ekonomi. I värsta fall kan det hända att denne går i konkurs, vilket i sin tur kan innebära att man som köpare förlorar pengar och står utan bostad. färdigt får man sedan flytta in i en purfärsk och oanvänd bostad.

Det finns dock vissa risker som kan göra nyprodukti­onen till en förlustaff­är. Flyttar man till exempel in i en bostadsrät­t är det viktigt att hålla ett öga på hur bostadsrät­tsförening­ens ekonomi ser ut.

– Föreningen som man ska köpa in sig i kan vara högt belånad och ha en svajig ekonomi, säger Ingela Gabrielsso­n, och tillägger:

– Det som kan hända då är att man måste höja föreningsa­vgiften kraftigt, och då kan det bli så att man inte längre har råd att bo kvar.

Även om man bör se upp för alltför

3. Tidshoriso­nten

Köper man en bostad som ännu inte är byggd kan allt möjligt hända. Det är inte heller ovanligt att byggnation­en drar ut på tiden. Innan man köper behöver man därmed fundera över hur lång tid man har möjlighet att vänta på byggnation­en. höga föreningsa­vgifter kan det även finnas faror i om de är för låga.

– Det har förekommit att föreningar lockar med att de första åren är avgiftsfri­a. Där tar man ju en risk genom att bjuda på avgifterna. Då kan man fundera över hur stor avgiften blir sen, så det bör man ta med i sin kalkyl från början, säger Ingela Gabrielsso­n.

Utöver bostadsrät­tsförening­ens ekonomi bör man även varav varsam på hur det står till hos bostadsutv­ecklaren.

– Om man till exempel köper en lägenhet som ännu inte är byggd kan det hända att alla lägenheter i huset inte blir sålda. Kanske försöker man då hyra ut dem i stället under en övergångsp­eriod. Det kan dock hända att bostadsutv­ecklaren går i konkurs, säger Ingela Gabrielsso­n. Vad kan då en konkurs hos bostadsutv­ecklaren få för konsekvens­er för bostadsköp­aren?

– Ofta måste man lägga en handpennin­g på ritningen. Risken är då att man inte får igen den, och att man inte längre har en bostad på gång. Det kan även vara en risk om man har sålt sin befintliga bostad. Det är en lång kedja som man måste se över, berättar Ingela Gabrielsso­n.

4. Personligt engagemang

Ska man köpa nyproducer­at behöver man tänka över vad själva affären innebär och om det passar en själv som person. För vissa är det spännande att vara en del av ett nybygge, medan det för andra kan vara påfrestand­e och oroande.

Bortsett från föreningen och bostadsutv­ecklarens ekonomi behöver man som köpare vid nyprodukti­on även hålla koll på sina egna avgifter och tillgångar, samt ha en plan för hur lång tid man kan vänta på den nya bostaden.

– Man måste räkna på sin egen ekonomi, men även fundera över när man kan flytta in. Ofta blir det förseninga­r och byggnation­en skjuts upp av olika skäl, säger Ingela Gabrielsso­n.

Generellt sett, vad kan man som bostadsköp­are göra för att undvika de här riskerna?

– Det handlar ju om att man tar reda på så mycket som möjligt om det här projekten. Att man kollar på alla de här delarna, att man jämför med andra nyprodukti­oner, men även äldre bostäder, för att se vad som passar bäst, säger Ingela Gabrielsso­n, och fortsätter:

– Som jag också brukar säga med bostadsaff­ärer: Det är spännande och det är mycket känslor. Man ska ha med sig hjärtat i det här, men hjärnan ska också vara med.

5. Tygla dina känslor

Att gå in i affären med känslor är det inget fel med. Man får dock inte glömma bort att också hålla huvudet kallt och hela tiden försöka tänka konkret kring vad köpet innebär.

 ?? Bild: Amir Nabizadeh ?? Vid köp av en nyproducer­ad bostad finns det en del risker man behöver vara vaksam på.
Bild: Amir Nabizadeh Vid köp av en nyproducer­ad bostad finns det en del risker man behöver vara vaksam på.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden