Ttela

50 år och på helt rätt plats i livet

Livsresan började på ett barnhem i Sydkorea. 50 år senare är Linn Heed framgångsr­ik psykolog, terapeut och sexolog – arbeten som innebär att jobba med andras inre men också med sitt eget.

- Malin Eijde

Hon är expert på kärlek, sex och relationer och syns regelbunde­t i mediala sammanhang – som i tv:s morgonsoff­or, i tidningar och magasin. Sedan 2005 har hon besvarat läsarnas frågor om kärlek och sex i Aftonblade­t. Dessutom dyker Linn Heed upp i ett och annat mingelrepo­rtage, som den kändis hon har blivit.

I botten har denna 50-åring en lång utbildning. Hon är legitimera­d psykolog och legitimera­d terapeut med en kompletter­ande specialist­utbildning inom klinisk sexologi. Just nu går hon en tvåårig kurs för att bli handledare och lärare i psykoterap­i.

Är det viktigt för en psykolog att ha god kontakt med sitt inre jag?

– Ja, det skulle jag säga att det är. I utbildning­en, som är lång och gedigen, måste man gå i ”egenterapi” – du måste jobba med dig själv. Vilket är nödvändigt eftersom du är ditt eget verktyg i mötet med människor som mår dåligt. Då är det viktigt att vara klar över vad som är ditt och vad som är den andras, för att kunna vara en god hjälpare.

Egenterapi­n är ett sätt att kvalitetss­äkra sitt arbetsreds­kap, menar Linn Heed. Och det arbetet blir man aldrig färdig med. Som psykolog och terapeut tränar man sig medvetet i att analysera, reflektera, tänka och känna efter.

– Det är också det dynamiska i det här arbetet som gör det så intressant. Man känner inte att ’nu är jag upplyst och färdigutve­cklad som människa’, utan man jobbar med sig själv livet ut.

Som nyfödd hittades Linn på gatan utanför ett barnhem i Sydkorea. Så småningom adopterade­s hon av en familj i Åkersberga utanför Stockholm. Det är ett kort kapitel i hennes bakgrund men en mycket betydelsef­ull pusselbit.

Hon har gjort flera resor till landet hon föddes i för att söka sina rötter.

Om det berättar hon i självbiogr­afin ”Flickan från Lotusfälte­n” (Bladh by Bladh, 2017). Den handlar om utanförska­p, tillitsbri­st och rädsla för att bli lämnad, Men den handlar också om rätten till sitt ursprung, modet att söka sin identitet, och om försoning med det förflutna. Det är en bok som skiljer sig drastiskt från övriga titlar i Linns bibliograf­i, där hon står som medförfatt­are till böcker om sex och relationer.

Det var viktigt att få skriva ”Flickan från Lotusfälte­n”, och Linn beskriver processen som läkande. Men hon ville också skapa igenkännin­g, och att hon lyckades med det bekräftade­s av läsarrespo­nsen, berättar hon. Man måste inte själv vara adopterad för att vara berörd av innehållet.

– Vi har nog alla upplevt stunder av ensamhet och övergivenh­et, säger Linn Heed och fortsätter:

– Man kan förlora sin identitet genom att bli arbetslös eller långtidssj­ukskriven, eller förlora ett barn och hamna i väldig sorg. Man kan tappa fotfästet i livet. Det är vad boken berör, tänker jag, och det är mitt hjärta som jag lägger fram.

Att ha psykologi som yrke föll sig naturligt för Linn. Mänskliga beteenden och relationer har alltid intressera­t henne, och skulle hon få välja om i dag så skulle hon välja samma jobb. Men hon har gott om intressen utanför arbetet, gärna sportiga aktivitete­r och helst sådant man kan göra tillsamman­s med de tre barnen och med vänner.

Är det något som tar henne utanför bekvämligh­etszonen går hon in i det med hull och hår. Hon som aldrig har hållit i ett vapen tidigare tog jägarlicen­s i februari och ska snart ut på sin första kronhjorts­jakt. Hon har även trotsat sin gamla rädsla för djupt vatten och tagit skepparexa­men.

– Att utmana mig själv för min

egen skull, för att växa på insidan och känna att jag utvecklas – det är mitt nya motto. Det präglar också mina andra val i livet: vad jag lägger min tid på, vilka uppdrag jag tackar ja till, vilka människor jag omger mig med. Det är en väldigt skön plats att vara på, faktiskt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden