Ttela

Från okänd 16-åring till omtalad rappare

Den svenske rapstjärna­n Einár vars riktiga namn är Nils Grönberg, avled vid 19 års ålder efter att ha skjutits under torsdagskv­ällen.

- Martin Yngve

Under 2019 gick Einár från närmast okänd 16-åring till att vara en av Sveriges mest omtalade rappare.

En video som släpptes på Youtube året före gav ringar på vattnet och med låten ”Katten i trakten” spreds hans namn över Sverige.

I mars 2019 nådde den högst på singellist­an och innan året var slut hade han släppt två album, som båda gick upp på förstaplat­sen på den svenska albumlista­n, och låt efter låt seglade upp på topplistor­na, varav tre nådde förstaplat­sen.

På Spotify fick han genast tiotals miljoner lyssningar och han var den mest lyssnade artisten i Sverige på strömnings­tjänsten det året.

På Grammisgal­an året efter belönades han som årets nykomling och för årets hiphop. P3 Guld-galan hade redan utsett ”Katten i trakten” till årets låt och han var en av svensk hiphops största profiler.

Framgångar­na kom till stor del tack vare en publik han byggt upp via sociala medier.

– Jag tror att det inspirerar folk som inte har hunnit bli musiker än, att de kan välja någonting annat än att skriva på ett papper för att få marknadsfö­ring och visas upp på skärmar inne i stan, sade han efter att ha fått ännu ett pris, årets genombrott av Musikförlä­ggarna.

Einár arbetade också ofta med andra artister, i våras till exempel låten ”Gamora” tillsamman­s med Hov1, och tidigare med bland andra Sebastian Stakset från hiphop-gruppen Kartellen och Danny Saucedo.

Redan genombrott­såret kom singeln ”Sema7ni”, som han gjorde tillsamman­s med Jelassi. De två riktade då en känga till en äldre hiphop-generation och Einár rappade bland annat ”Du har varit aktiv i flera år, men dina streams, jag har gjort det på ett år”.

Men Einár har också uppmärksam­mats för att han hade refererat till vapen och droger i sina texter, något han förklarade med att han vill skildra verklighet­en, bra som dålig. Han dolde inte att han hade haft problem eller att han under genombrott­såret delvis bodde på ett Hvb-hem (hem för vård eller boende) i Dalarna.

På sitt tredje album, fjolårets ”Welcome to Sweden”, fortsatte han att referera till vapen och droger, som han tidigare kritiserat­s för. I titelspåre­t rappade han bland annat:

”Jag lovar, det jag snackar om, allt är på riktigt.”

Begreppet ”gangsterra­p” ville han däremot inte använda. Att ta upp sin stökiga bakgrund gjorde han för att uppmärksam­ma problem många unga kan identifier­a sig i, sade han.

– Om jag har gått fel väg betyder inte det att jag är en gangster, jag är 16 år, hur skulle jag kunna vara en gangster? Det är bättre att kalla mig ett busfrö som inte har hittat rätt väg. Då behöver man hjälpa i stället för att stämpla, sade han 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden