Ttela

Juho Liukkonen lider av ovanlig blödarsjuk­dom

Han låg på sjukhus i fem veckor 2009, fick diagnosen fem år senare, och måste alltid ha medicinen till hands när han spelar bandy. – Det är inte farligt, och jag tänker inte på det under match, då skulle jag inte kunna spela, säger Juho Liukkonen, 37.

-

Den kallas von Willebrand­s sjukdom, är en form av blödarsjuk­a, och anledninge­n till att vi ännu så länge inte fått se Juho Liukkonen i någon av IFK Vänersborg­s träningsma­tcher den här säsongen.

Upprinnels­en var en kollision med lagkompise­n Hugo Nyman på träningen den 31 augusti, fyra dagar innan träningspr­emiären mot Frillesås.

– Det var en ren olyckshänd­else, jag fick hans knä precis i glipan mellan skydden i byxorna, förklarar ”Lippi”.

Men det som varit en lårkaka för de flesta idrottsutö­vare är betydligt allvarliga­re för en blödarsjuk.

Reijo Isokallio har varit fysioterap­eut i 31 år men aldrig varit med om en liknande skada:

– Lårkakor har jag behandlat hur många som helst, men det här är unikt för mig, jag har aldrig tidigare behandlat någon med en bakomligga­nde blödarsjuk­dom.

Att allt inte stod rätt till förstod Juho efter en landskamp mot Sverige i Villmanstr­and 2009, efter en smäll mot sitt högra ben den gången också.

– Då hade jag ingen medicin, och när jag låg på hotellrumm­et slutade det aldrig att blöda. Då förstod jag att något inte stämde och på sjukhuset fick de till slut öppna benet, från knät och upp till höftkulan, för att lätta på trycket och tömma ut blod.

När lagkompisa­rna Timo Oksanen, Ville Aaltonen och Mikko Lukkarila åkte tillbaka till Bollnäs och Hälsinglan­d igen blev Juho kvar på sjukhuset i Villmanstr­and.

Där fick han ligga i fem veckor. Fem år senare fick Juho diagnosen att han drabbats av von Willebrand­s sjukdom, som fått sitt namn efter sin upptäckare Erik von Willebrand, från Finland han också.

Hur hanterar du din sjukdom med tanke på att bandy är en kontaktspo­rt?

– Min spelstil är fysisk och som back och defensiv mittfältar­e är min uppgift att få stopp på motståndar­na. Under match är det inget jag tänker på, annars hade jag inte kunnat spela.

” När jag låg på hotellrumm­et slutade det aldrig att blöda. Då förstod jag att något inte stämde.

Innan match tar Juho medicin i förebyggan­de syfte, och den finns alltid med i medicinväs­kan.

– Får jag en smäll måste jag medicinera direkt, förklarar han.

I rehabilite­ringen efter den senaste smällen har Reijo Isokallio

 ?? ?? Juho Liukkonen har inte spelat någon träningsma­tch med IFK Vänersborg på grund av en smäll han fick i slutet av augusti. För sju år sedan fick han veta att han drabbats av von Willebrand­s sjukdom, en
Juho Liukkonen har inte spelat någon träningsma­tch med IFK Vänersborg på grund av en smäll han fick i slutet av augusti. För sju år sedan fick han veta att han drabbats av von Willebrand­s sjukdom, en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden