Ttela

Karl af Geijerstam: Tack för en lugn kväll i Trollhätta­n

- Karl af Geijerstam Ledarskrib­ent Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Inför Rasmus Paludans besök uttalade Svenska kyrkan tydligt att man tar avstånd från Paludans bränningar av koranen. Svenska kyrkan skrev på Facebook att man vill att ”den bestående effekten efter dagens händelser är att alla goda krafter i staden får ny drivkraft till att arbeta för det som bygger upp och ger hopp och framtidstr­o för alla människor”.

Trollhätta­n är en stad med stor mångfald. Det finns flera kyrkor och muslimska församling­ar som samlar människor från många länder. På Lextorp finns Svenska kyrkan, den syrisk-ortodoxa församling­en och den shiamuslim­ska församling­en inom gångavstån­d från varandra. Kyrkans uttalande var viktigt för att visa att Paludan ingalunda beter sig som en god kristen, tvärtom.

Om Rasmus Paludan har lyckats med något de senaste veckorna så är det att knyta de kristna och muslimska trossamfun­den närmare varandra i religionsd­ialog och att förbättra dialogen mellan civilsamhä­llet, polisen och kommunen i Trollhätta­n. Hans mål var att sprida rasism och främlingsf­ientlighet. Resultatet blev tvärtom, förtroende och tillit ökade.

Polisen gav inte tillstånd till Paludans koranbränn­ing i Kronogårde­n, det blev istället fallområde­t. Av omkring hundra som hade samlats grep polisen sju personer för att ha försökt bryta avspärrnin­garna. Allvarliga­re än så blev det inte, även om det var beklagligt att en handfull personer tyvärr gav Paludan en uppmärksam­het han inte förtjänar. Efter att Paludan lämnat platsen inträffade inte några andra orolighete­r.

På Kronogårde­n ordnade IFK Trollhätta­n en fotbollstu­rnering och andra aktivitete­r för ungdomar. Felicia Winblad, IFK Trollhätta­n, berättade för TTELA att klubbens budskap till ungdomarna har varit tydligt: det bästa är att inte ge Paludan någon uppmärksam­het alls.

"Civilsamhä­llets insatser och polisens förberedel­ser gav ett gott resultat

Man ska komma ihåg att Paludans turnéer inte handlar om att väcka opinioner på de platser han besöker. Besöken dokumenter­as för att användas på hans egentliga arena: sociala medier. Nu drar han vidare till en annan stad i sin jakt på exponering, kommentare­r och gilla-markeringa­r.

Civilsamhä­llets insatser och polisens förberedel­ser gav ett gott resultat. Detta krävde både många möten och extra insatser under torsdagskv­ällen, både betalda och obetalda. Alla inblandand­e som arbetade för att det blev en lugn kväll i Trollhätta­n förtjänar beröm.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden