Ttela

Överklagan och byggkris försenar stadsdelen Vårvik

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se

Tre entreprenö­rer lämnade anbud för 200 hyreslägen­heter och ett stort underjordi­skt garage. Skanska tilldelade­s uppdraget, men nu har de andra anbudsgiva­rna överklagat. Hela stadsdelen riskerar att försenas, också på grund av problemen för bygg- och bostadsmar­knaden.

Strax innan jul stod det klart att kommunala Eidars och Kraftstade­ns upphandlin­g måste göras om. Det handlade om runt 200 hyreslägen­heter i Stafettpin­nen och Varpan i Vårvik, plus garage med 270 platser under de två kvarteren och under Läderkulan, där Serneke ska bygga bostadsrät­ter.

Två av tre anbud som kommit in uppfyllde inte kriteriern­a, och för att säkerställ­a en sund konkurrens gjordes en ny upphandlin­g.samma entreprenö­rer lämnade in anbud, och den här gången uppfylldes kraven.

Runt påsk öppnades och utvärderad­es anbuden, och uppdraget tilldelade­s Skanska.

– Innan avtalsspär­ren på tio dagar gått ut så överklagad­es tilldelnin­gen av de andra två anbudsgiva­rna, berättar Eleonor Olofsson, ny fastighets­utveckling­schef i Eidar.

Sedan dess har överklagan­dena analyserat­s, med hjälp av bolagens jurister. De två entreprenö­rerna för fram olika skäl till att upphandlin­gen bör förklaras ogiltig, i respektive överklagan till förvaltnin­gsrätten.

– Nu känner vi oss trygga i att vår tilldelnin­g gått rätt till och kommer att låta rättsproce­ssen ha sin gång.

Hur lång tid processen kan ta är svårt att säga, men kommunens bostadsbol­ag och fastighets­bolag räknar med ett halvår. Om domstolen snabbt avslår överklagan­dena och de klagande inte går vidare kan det gå fortare. Och det kan förstås

ta längre tid om domarna går Eidar emot eller om avslagen överklagas vidare.

Nu har Eidars tidplan för Vårviksbos­täderna flyttats fram nio månader, också därför att upphandlin­gen fick göras om. Byggstarte­n beräknas nu till sommaren 2023 och inflyttnin­g till årsskiftet 2025/2026.

– Det här är förstås trist och jobbigt. Vi har varit taggade att vara med från start i Vårvik. Samtidigt är osäkerhete­n total för bygg- och

bostadsbra­nscherna, säger Eidars vd Urban Blom.

På det sättet kommer överklagan­dena lägligt. När rättsproce­ssen är klar har kanske en del osäkerhete­r och frågetecke­n rätats ut.

– Vår omvärld är helt klart annorlunda, den har blivit väldigt skakig på grund av pandemi, krig, räntehöjni­ngar och prishöjnin­gar, leveranspr­oblem och att det statliga investerin­gsstödet tagits bort, säger

Anders Torslid, vd för kommunala Kraftstade­n Fastighete­r och Trollhätta­n Exploateri­ng.

På fredag ska styrelsen för Trollhätta­n Exploateri­ng ha ett möte för att diskutera om tidplanen för hela stadsdelen ska skjutas fram ett halvår.

– Jag har pratat med Jemmet, som

funderar på att skjuta fram byggstarte­n och jag ska prata med Tapajos innan styrelsemö­tet, säger Anders Torslid.

Jemmet och Tapajos hade tänkt börja bygga de första bostäderna i Vårvik i år, med inflyttnin­g 2023.

Jemmet har för planerat pensionäre­r, 60–80 hyreslägen­heter vilket det har planerat finns statsbidra­g för 100-talet för. lägenheter Tapajos i Vårvik, mest hyreslägen­heter, och har sagt till TTELA att byggstarte­n

kanske skjuts fram till efter valet – när man vet om investerin­gsstödet

kommer tillbaka eller om andra stödformer ska införas.

Serneke har planerat för byggstart av 130 bostadsrät­ter i Vårvik nästa år.

– Vi berörs förstås av att upphand

lingen överklagat­s, eftersom våra hus ska ligga ovanpå garaget. Därför forcerar vi inte projekteri­ngen, som vi gått i gång med. Men vi räk

nar med att produktion­en kan kom

ma i gång i slutet av nästa år och tror inte att tidsskilln­aden blir så stor, säger Jon Blomberg, affärschef för projektutv­eckling.

 ?? ?? 28 oktober 2019 planterade Anders Torslid, Paul Åkerlund med flera ett träd på Stridsberg­sområdet, som ett startskott för nya stadsdelen Vårvik. Nu ser byggnation­en ut att försenas med ett halvår, kanske längre.
28 oktober 2019 planterade Anders Torslid, Paul Åkerlund med flera ett träd på Stridsberg­sområdet, som ett startskott för nya stadsdelen Vårvik. Nu ser byggnation­en ut att försenas med ett halvår, kanske längre.
 ?? BILD: ARON ENGMAN ?? Urban Blom, vd för Eidar, tycker att det är tråkigt att upphandlin­gen av 200 hyreslägen­heter och garage i Vårvik har överklagat­s.
BILD: ARON ENGMAN Urban Blom, vd för Eidar, tycker att det är tråkigt att upphandlin­gen av 200 hyreslägen­heter och garage i Vårvik har överklagat­s.
 ?? BILD: ANDREAS OLSSON ??
BILD: ANDREAS OLSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden