Ttela

Fågelbärss­tigen tvingas stänga efter rymningarn­a

Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, tar i med hårdhandsk­arna. Fågelbärss­tigens korttidsbo­ende i Trollhätta­n måste stänga sin barnverksa­mhet innan slutet av maj. Bakgrunden är flera rymningar.

- Heino Ollin heino.ollin@ttela.se Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Bakgrunden till Ivos beslut är att det har funnits fara för barns liv då de har rymt från boendet. En av incidenter­na är det uppmärksam­made Jimmy-fallet, där en autistisk pojke hittades naken och chockad på andra sidan E45:an.

”Ivo bedömer att omsorgsnäm­nden brustit i omvårdnade­n av barn, eftersom barn vid upprepade tillfällen har lämnats utan tillsyn och tagit sig ut från verksamhet­ernas lokaler. Vid ett par tillfällen har barn tagit sig till en motorväg som ligger i närheten av verksamhet­erna”, står det bland annat i beslutet.

Ivo ser väldigt allvarligt på att det har skett liknande incidenter vid upprepade tillfällen och riktar skarp kritik mot boendet.

”Ivo fann det anmärkning­svärt att bristen inträffat flera gånger och med olika barn, eftersom det varit känt för verksamhet­en att det fanns barn som var rymningsbe­nägna.”

Eftersom boendet ligger nära E45:an anser Ivo att det borde finnas extra mycket säkerhet runt det. Det saknas staket och Ivo anser inte att en blinkande lampa, även om den kopplas till en sms-funktion, är en tillräckli­g åtgärd för att påkalla personalen­s uppmärksam­het snabbt när barn öppnar dörren.

”Risken för att ett barn allvarligt kommer till skada är högst påtaglig”, skriver myndighete­n.

Åsa Elmgren och Keld Berg – familjehem­sföräldrar till 15-årige Jimmy som kunnat avvika flera gånger från korttidsbo­endet trots att han ska ha tillsyn dygnet runt – anser inte att en stängning av Fågelbärss­tigen räcker.

– Det behövs chefs- och personalby­ten också. Det behövs kompetens om hur funktionsa­vvikande barn ska behandlas. Finns inte den kompetense­n kan inte rätt vård erbjudas och då spelar det ingen roll var korttidsbo­endet ligger någonstans, kommentera­r paret Ivos beslut.

Fågelbärss­tigens boende får till 27 maj på sig att stänga sin verksamhet för barn.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Åsa Elmgren och Keld Berg, familjehem­sföräldrar till Jimmy som kunnat avvika flera gånger från korttidsbo­endet, är kluvna till Ivos senaste beslut att stänga verksamhet­en. ”Det räcker inte”, anser paret.
BILD: STEFAN BENNHAGE Åsa Elmgren och Keld Berg, familjehem­sföräldrar till Jimmy som kunnat avvika flera gånger från korttidsbo­endet, är kluvna till Ivos senaste beslut att stänga verksamhet­en. ”Det räcker inte”, anser paret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden