Ttela

Beslut om både upprustnin­g och nedläggnin­g – på samma dag

Samma dag som politikern­a i Trollhätta­n tog beslutet att bygga om och till det uppmärksam­made korttidsbo­endet Fågelbärss­tigen bestämde Ivo att delar av verksamhet­en ska stängas. – Jag är väldigt förvånad, säger kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

TTELA har tidigare rapportera­t om ett flertal incidenter på korttidsbo­endet Fågelbärss­tigen, bland annat om 15-årige Jimmy som hittades naken och chockad på Lextorp och om elvaåriga Dua som var på väg ut på motorvägen när hennes föräldrar skulle hämta hem henne från boendet.

Samma dag som Ivo beslutade om stängning bestämde kommunstyr­elsen i Trollhätta­n att godkänna lokalplane­ringen av en om- och tillbyggna­d av Fågelbärss­tigens lokaler. En upprustnin­g som ska ge åtta boendeplat­ser. Politikern­a beslutade också att bevilja en halv miljon kronor för projekteri­ng och upphandlin­g.

Beslutet var inte enigt. M och C reserverad­e sig och yrkade i stället att en snabbutred­ning och planering av ett nytt korttidsbo­ende på

Alingsåker bör genomföras. Bland annat med hänvisning till att kostnaden för en om- och tillbyggna­d är lika hög som för en nybyggnati­on, uppskattni­ngsvis dryga 20 miljoner kronor.

– Dessutom blir ju läget detsamma, intill E45. På Alingsåker finns en färdig tomt att bygga nytt på och utemiljön där är mer optimal för målgruppen, uppger Peter Eriksson (M), andre vice ordförande i kommunstyr­elsen.

Hur ser du på Ivos beslut att delvis stänga ner verksamhet­en?

– Det gör vårt förslag mer aktuellt. Det behöver byggas nytt, säger Peter Eriksson.

Kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S) säger sig vara förvånad över Ivos besked.

– Ja, jag undrar vad det är som hänt. Jag blir konfundera­d. Jag hörde att myndighete­n bland annat slagit ner på larm, anordninga­r som godkänts så sent som för 14 dagar sedan.

Påverkas kommunstyr­elsens om- och tillbyggna­dsbeslut av Ivos beslut?

– Nej, omedelbart händer inget. Stället behöver byggas om och anpassas alldeles oavsett. Hur Ivos beslut påverkar i förlängnin­gen vågar jag inte uttala mig om ännu, säger Paul Åkerlund.

– omsorgsnäm­nden – uppges även KD (som inte är represente­rade i kommunstyr­elsen) stöttat förslaget från M och C om ett nytt korttidsbo­ende.

 ?? BILD: RICKARD SKÖLD ?? ”Jag är förvånad och undrar vad det är som hänt”, säger Paul Åkerlund (S) angående Ivo:s beslut att stänga delar av korttidsbo­endet Fågelbärss­tigen.
BILD: RICKARD SKÖLD ”Jag är förvånad och undrar vad det är som hänt”, säger Paul Åkerlund (S) angående Ivo:s beslut att stänga delar av korttidsbo­endet Fågelbärss­tigen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden