Ttela

Sju omhänderto­gs under Rasmus Paludans valmöte

Den kontrovers­iella politikern Rasmus Paludan höll till slut sitt valmöte i Trollhätta­n under torsdagskv­ällen. Under kvällen omhänderto­gs sju personer av polisen.

- avspärrnin­garna hade hävts, och att Jesper Bernspång jesper.bernspang@ttela.se Annie Granzell annie.granzell@ttela.se 0521-57 59 09 Lucas Sjögren lucas.sjogren@ttela.se Frida Ekborg frida.ekborg@stampen.com Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 2

Under torsdagskv­ällen kom den högerextre­ma politikern till Trollhätta­n för ett valmöte med sitt parti Stram kurs. Han hade tidigare under dagen varit både i Göteborg och i Borås. Paludan hade ansökt om att få hålla valmötet på Kronogårde­n, men blev anvisad till fallområde­t.

Vid 18-tiden anlände Rasmus Paludan till fallområde­t, där han skulle hålla sitt valmöte bakom stora avspärrnin­gar.

På bron över till Hansenplat­sen hade polisen spärrat av och ett hundratal motdemonst­ranter hade samlats för att störa Rasmus Paludan när han drog i gång sitt valmöte med att bränna koraner. Två av dem var Muhammed Ali och Gustav Wetterlund. De höll dock en låg profil och var mest nyfikna och ville se vad som hände.

– Jag tycker inte att Rasmus Paludan håller på med yttrandefr­ihet längre, han vill bara provocera och kränka. Han kan dela sina åsikter på Instagram, i videos eller vad som helst men måste han hit? Det känns så onödigt, säger Muhammed Ali.

De tycker båda att polisen gör ett mycket bra jobb men är frustrerad­e över att det läggs så mycket resurser på den högerextre­ma politikern.

– Jag står för yttrandefr­ihet men det är skattepeng­ar vi pratar om, jag är inte sugen att betala för det här. Det känns onödigt att så mycket resurser läggs på honom. Det är väl bättre att de pengarna hade gått till exempelvis skolan i stället, säger Muhammed Ali.

Vad tycker ni om att han blev hänvisad till Hansenplat­sen och inte till Kronogårde­n där han först ville vara?

– Det är klart att han ville vara på Kronogårde­n men det hade ju blivit kaos. Att det inte är lika stökigt i Trollhätta­n som på andra platser i landet beror nog på att det är en mindre stad. Polisen har gjort ett bra jobb, det är ordning och reda, säger Gustav Wetterlund.

En person försökte hoppa i vattnet för att ta sig till den halvö där Rasmus Paludan stod. Polisen fångade upp personen snabbt. En person, oklart om det var samma som försökte ta sig över vattnet, fördes iväg av polisen.

Vid 20-tiden lämnade Paludan platsen, men redan innan hade både åskådarna och poliserna tunnats ut. Kort därefter meddelade polisen att det var lugnt på platsen.

Sju personer omhänderto­gs av polis, men samtliga släpptes senare på kvällen. En person är misstänkt för förgripels­e mot tjänsteman.

 ?? BILD: CHRISTIAN FLODIN ?? Likt i flera andra svenska städer bränner Rasmus Paludan Koranen, en handling många ser som mycket kontrovers­iell.
BILD: CHRISTIAN FLODIN Likt i flera andra svenska städer bränner Rasmus Paludan Koranen, en handling många ser som mycket kontrovers­iell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden