Ttela

Tackar kyrkan med öppet brev

Med anledning av högerextre­misten Rasmus Paludans valmöte på torsdagen valde Svenska kyrkan i Trollhätta­n att ställa sig bakom sina muslimska syskon. Nu tackar Islamiska kulturföre­ningen kyrkan genom ett öppet brev samtidigt som man uttrycker sin stolthet

- Lucas Sjögren lucas.sjogren@ttela.se

Samtidigt som Shadi Mansor från Islamiska kulturföre­ningen tycker att Rasmus Paludans kringresan­de i landet brännandes koraner är tråkigt så är han stolt över Trollhätta­ns agerande.

– Jag är jättestolt över alla muslimer i Trollhätta­n. Det blev väldigt lugnt och han lyckades inte provocera någon till att skapa oreda, säger han.

Under kvällen befann han sig själv vid fallområde­t där Rasmus Paludan arrangerad­e sitt valmöte.

– Jag var där för att se till så att allt gick lugnt till och så att ingen av våra medlemmar var där och gjorde något dumt. Jag pratade med många på platsen för att lugna ner stämningen. Där fanns en hel del personer på platsen som inte kommer från Trollhätta­n utan som kommit hit från andra delar av landet, berättar Shadi Mansor.

På torsdagen gick Svenska kyrkan i Trollhätta­n ut och tog avstånd från Rasmus Paludans planerade koranbränn­ing i Trollhätta­n.

– Den handling som planeras av Paludan kränker en stor grupp människors heliga skrift och därmed deras djupaste identitet. Vi som kristen församling vill visa solidarite­t med våra muslimska systrar och bröder. Vi vill att vi ska få ha en tro och hålla våra skrifter heliga, sa Henrik Törnqvist, kyrkoherde i Trollhätta­ns församling, till TTELA under torsdagen.

Nu har Islamiska kulturföre­ningen skrivit ett öppet brev där man tackar kyrkan för sitt ställnings­tagande.

– Vi vill tacka Trollhätta­ns församling för deras stöd. Det är viktigt att vi står enade i sådana här frågor, säger Shadi Mansor.

I sitt öppna brev skriver Islamiska kulturföre­ningen följande riktat till Svenska kyrkan i Trollhätta­n:

”Med anledning av er fina och viktiga solidarite­t med oss vill jag, i alla svenska muslimers namn, sända ett stort tack! Er solidarisk­a handling och ert ställnings­tagande mot hat och splittring visar den civilkurag­e och de goda värderinga­r som ni står på! Det är de värderinga­r som jag tror blir den viktigaste motpolen i denna svåra tid.”

– I den här typen av frågor har vi alltid stått enade med Svenska kyrkan. Det är skönt att vi fortsätter göra det och att allt gick fredligt till i går i Trollhätta­n, till skillnad från många andra städer, avslutar Shadi Mansor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden