Ttela

Inga större ordningsst­örningar – polisen nöjda

Sammankoms­ter som kunde genomföras, relativt lugnt och en bra samverkan med kommun och civilsamhä­lle. Så summerar polisen torsdagens insats i samband med Rasmus Paludans besök. – Vår stad går starkare ur gårdagen med en större vi-känsla, säger Jenny Weste

- Rickard Sköld rickard.skold@ttela.se 0521-57 59 00

När den högerextre­ma politikern kom till Trollhätta­n för ett valmöte under torsdagskv­ällen hade polisen spärrat av ett stort område vid fallen där han skulle stå, och all trafik stoppades mellan Klaffbron och Oscarsbron.

På plats fanns också omkring 150 åskådare och polisen menar att det mestadels gick lugnt till.

– Från polisens sida är vi väldigt nöjda med hur gårdagens utfall blev. Den allmänna sammankoms­ten kunde genomföras utan allvarliga­re ordningsst­örningar, och det var det övergripan­de målet. Det var några individer som störde ordningen, men de omhänderto­gs och avlägsnade­s snabbt från platsen, säger Jenny Wester.

Polischefe­n pekar på ett framgångsr­ikt förberedan­de arbete. Dels den samverkan med kommun och civilsamhä­lle som finns sedan tidigare, och att den tillit som byggts upp i vardagen mellan polisen och delar av samhället kunde komma till användning i det specifika, förebyggan­de arbetet.

Det har också gått att dra lärdomar från de upplopp som skedde i andra svenska städer under påskhelgen.

– Vi hade tiden på vår sida. Efter kravallern­a i påskas har vi haft möjlighete­n att koppla ihop oss ytterligar­e med samhället och de religiösa samfunden, och det har kommit mycket positivt ur det. Det gemensamma arbetet i förberedel­ser under insatsen skapar en optimistis­k känsla. Det är värdefullt även för framtiden.

Mycket har handlat om att diskutera och prata med ungdomar om vad som gäller juridiskt vid sammankoms­ter och kring yttrandefr­ihet.

– Vi har haft ett lokalt, parallellt trygghetss­kapande arbete där områdespol­isen har samarbetat med trygghetsv­andrare och fältare. Koranbränn­ingarna väcker givetvis mycket känslor och samtalet blir en viktig del av det förebyggan­de arbetet. Vi fick till en enighet kring att ingen ska låta sig provoceras och att våld inte är en lösning, tvärtom.

Samtidigt som Rasmus Paludans valmöte hölls flera andra arrangeman­g, bland annat en streetfoot­ball-turnering för barn och unga i Kronogårde­n.

– Det var jättebra att det anordnades alternativ­a arrangeman­g. Vi vill rikta ett stort tack till alla som bidrog till det, och som gör att vår stad går starkare ur gårdagen med en större vi-känsla, säger Jenny Wester.

 ?? BILD: ANDREAS OLSSON ?? Jenny Wester, chef för lokalpolis­område Östra Fyrbodal.
BILD: ANDREAS OLSSON Jenny Wester, chef för lokalpolis­område Östra Fyrbodal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden