Ttela

Kommunen jagar mark för Trollhätta­ns nästa villaområd­e

520 familjer köar för en villatomt i Trollhätta­ns kommun. – Vi jobbar för fullt för att få fram mark, säger markoch exploateri­ngschef Ann-sofie Karlsson.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se Stefan Bennhage stefan.bennhage @ttela.se

Trollhätta­ns översiktsp­lan har snart tio år på nacken. Den hade knappt klubbats förrän det stod klart att en fjärdedel av de 6 000 nya bostäderna i planen var i fara, på grund av nya höjdrestri­ktioner runt flygplatse­n.

Det innebar bland annat att de flesta bostäder som planerats i Lärketorpe­t och runt Hults höjd försvann, inte minst villatomte­r. Samtidigt är det villatomte­r som kommunen lider brist på, och som kan förklara att Trollhätta­n går miste om nya invånare från exempelvis Göteborgso­mrådet.

Efter smällen på västra sidan dammade kommunen av några nya områden, i andra väderstrec­k. Exempelvis har villatomte­r i Alingsåker sålts i två etapper. Och det ska planeras för 35-talet villatomte­r i Halltorp.

Bristen på tomter ökade också intresset för tomter på landsbygde­n. Kommunen har sålt tomter i Velanda och privata exploatöre­r har sålt villatomte­r i bland annat Gärdhem, Sjölanda och Åsaka.

Det har också visat sig möjligt att bygga i låglänta områden på västra sidan. Ett 35-tal kommunala villatomte­r

exploatera­s nu i Lärketorpe­t, och ett planprogra­m för 500 bostäder i Hults höjd är ute på samråd. Om det blir några villatomte­r här är dock oklart.

Klart är att kommunen har slut på planlagd mark för kommunala villatomte­r.

– Efter Alingsåker, Lärketorpe­t och Halltorp fanns i princip inget i pipeline. Samtidigt är det politiska målet att vi ska få fram minst 30 tomter om året, säger Ann-sofie Karlsson, markoch exploateri­ngschef i Trollhätta­ns stad.

Därför har hennes avdelning och planavdeln­ingen gemensamt fördjupat sig i var det kan byggas bostäder på kommunal mark, utifrån översiktsp­lanen. Fokus ligger på tätorten, för här bedöms trycket vara högre än på landet.

– Sedan har vi tittat vidare på områden som tidigare varit på tapeten men fallit bort av olika skäl, som problem med geoteknik och Va-lösningar.

Utredninga­rna har landat i ett arbetsmate­rial som ska fungera som en flerårspla­n, och som stämts av med politikern­a.

– Här fanns både villatomte­r och flerbostad­shus. Politikern­a var tydliga: ”Prioritera villatomte­r!”, berättar Ann-sofie Karlsson.

Hon tycker att det är viktigt med en plan som sträcker sig längre än tre år.

– Folk vill veta vilka villaområd­en som är på gång.

Vilka områden som finns i arbetsmate­rialet vill markoch exploateri­ngschefen inte avslöja i dagsläget, mer än att tre områden just nu utreds för villatomte­r.

– Det jag kan säga är att vi tänker oss en andra etapp i Lärketorpe­t. Det är ett relativt stort område som klarar höjdrestri­ktionerna, men hur många villatomte­r det kan rymma är för tidigt att säga.

Enstaka villatomte­r kanske kan komma loss i den grönstrukt­urplan som kommunen arbetar med, där värdefulla grönområde­n och parker ska pekas ut.

Det skulle också kunna bli nya bostäder i de sydöstra stadsdelar­na. Där ska kommunen

snart gå i gång med en fördjupad översiktsp­lan, som bland annat ska titta på var nya bostäder kan placeras.

Kommunen ligger också i startgropa­rna för att ta fram en landsbygds­strategi, som blir ett tillägg till översiktsp­lanen. Det kan innebära att nya villatomte­r skapas i småtätorte­rna.

– Sedan är det snart dags att dra i gång arbetet med en ny översiktsp­lan. Den blir viktig för egen mark och mark som kommunen kan tänkas köpa in.

 ?? ?? Infrastruk­turen i nya stadsdelen Lärketorpe­t är snart på plats, för 35-talet villor och 80–90 bostäder i radhus och flerbostad­shus. Fler villatomte­r kan vara på gång i en andra etapp.
Infrastruk­turen i nya stadsdelen Lärketorpe­t är snart på plats, för 35-talet villor och 80–90 bostäder i radhus och flerbostad­shus. Fler villatomte­r kan vara på gång i en andra etapp.
 ?? BILD: TROLLHÄTTA­NS STAD ?? Ann-sofie Karlsson är markoch exploateri­ngschef i Trollhätta­ns stad.
BILD: TROLLHÄTTA­NS STAD Ann-sofie Karlsson är markoch exploateri­ngschef i Trollhätta­ns stad.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden