Ttela

Hade skarpladda­t vapen hemma – döms till fängelse

Efterhands­konstrukti­on, ansåg tingsrätte­n när 57-åringen i Trollhätta­n förklarade varför han hade ett skjutklart hagelgevär, samt patroner, i bostaden. Domen blir ett längre fängelsest­raff.

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

För snart två månader sedan gjorde polisen en husrannsak­an där 57-åringen bor när han arbetar i Trollhätta­n. Han är annars skriven i Sotenäs. Anledninge­n till polisbesök­et var att exflickvän­nen larmat om att 57-åringen befann sig utanför hennes bostad beväpnad med ett hagelgevär.

Samtidigt påträffade­s dock mannen på sin Trollhätte­adress. Där hittades även ett avsågat hagelgevär laddat med två patroner. Geväret låg i en väska inne i en garderob tillsamman­s med åtta patroner i en ask. Polisen fann även närmare fem gram amfetamin och 4 350 kronor i sedlar i en skrivbords­låda.

I polisförhö­r uppgav 57åringen att en kompis lämnat kvar vapnet i bostaden, ett sommarhus i Sotenäs. När ex-flickvänne­n började intressera sig för geväret ska han ha slagit sönder det mot en husvägg och slängt det i en damm. Han hävdar vidare att ex-flickvänne­n ska ha plockat upp vapnet, tagit med det till Trollhätta­n och lagt det i garderoben utan hans vetskap.

Visserlige­n finns omständigh­eter som, enligt tingsrätte­n, talar för att det kan vara så som 57-åringen berättat. Ex-flickvänne­n kan ha haft anledning att flytta geväret till Trollhätte­adressen då hon uppgett att det fanns, eller finns, en hotbild mot 57-åringen.

Han förnekar grovt vapenbrott, men tingsrätte­n menar att mannens berättelse är en efterhands­konstrukti­on. Dels för att vapnet var helt och funktionsd­ugligt när det hittades av polisen, dels för att mannen låtit sig fotografer­as tillsamman­s med vapnet.

Mannen erkänner att en del av narkotikan är hans. Men resten har ”planterats” i hurtslådan av någon. Även detta anser tingsrätte­n som föga trovärdigt.

När husrannsak­an gjordes i Sotenäs fann polisen fler patroner och två cyklar som visade sig vara stulna. Den ena cykeln ska 57-åringen ha fått av ett bostadsbol­ag efter en utrensning av övergivna cyklar. Den andra ska han ha fått av en kompis.

BILD: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING

Polisen letade rätt på cyklarnas ägare som ville ha tillbaka dem. Tingsrätte­n anser därmed att 57-åringen hittat på ännu en förklaring som inte är trovärdig.

Han finns sedan tidigare under sju avsnitt i belastning­sregistret. I januari var han misstänkt för grov olovlig körning och rattfyller­i. Åklagare ansåg att brott hade begåtts men väckte inte åtal, så kallad åtalsunder­låtelse, eftersom bevisninge­n inte skulle hålla för prövning i tingsrätt.

Senast 57-åringen dömdes var 2014 för ett annat vapenbrott och ringa narkotikab­rott. Påföljden blev skyddstill­syn med särskild behandling­splan.

I det nu aktuella fallet var kriminalvå­rdens frivård tveksam till att 57-åringen är lämplig för samhällstj­änst på grund av missbruksp­roblematik­en. Tingsrätte­n utgår från det grova vapenbrott­et som motsvarar fängelse i 2,5 år och det är också det mannen döms till.

Påföljden omfattar två grova vapenbrott – det ena för hagelgevär­et och det andra för patronerna i sommarhuse­t då de inte förvarades tillsamman­s med vapnet – ringa narkotikab­rott, två häleribrot­t och brott mot vapenlagen.

57-åringen ska stanna kvar i häktet i Göteborg tills han placeras på fängelsean­stalt. Domen kan överklagas senast 27 maj.

"I polisförhö­r uppgav 57-åringen att en kompis lämnat kvar vapnet i bostaden

 ?? ?? Hagelbössa­n var laddad med två patroner och skjutklar.
Hagelbössa­n var laddad med två patroner och skjutklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden