Ttela

Analysen klar – och nu har Linde bestämt sig om Nato

Sveriges säkerhet skulle öka med ett Natomedlem­skap, enligt den nya säkerhetsp­olitiska analysen. Utrikesmin­ister Ann Linde (S) uppger att hon nu bestämt sig i Natofrågan.

- Av luftrum och hotfulla

– Efter detta mycket gedigna arbete har jag min uppfattnin­g klar, säger hon.

Men av respekt för att hennes parti tar beslut först i morgon vill Linde inte avslöja sin åsikt.

Den säkerhetsp­olitiska analysen har tagits fram av regeringen och de åtta riksdagspa­rtierna. Alla utom V och MP står bakom analysen i sin helhet.

Den innehåller dock inga tydliga rekommenda­tioner om Sverige ska gå med i Nato eller inte. Däremot blir den ett viktigt underlag både för Socialdemo­kraternas Natobeslut på söndag och för regeringen­s, som väntas på måndag.

Analysen pekar på en rad fördelar med ett Natomedlem­skap. Viktigast är bedömninge­n att ett medlemskap skulle höja tröskeln för militära konflikter och därmed ge en konfliktav­hållande effekt i norra Europa.

Den pekar också på det inte bara stärker Sveriges egen säkerhet, utan också bidrar till likasinnad­e grannlände­rs säkerhet.

Viktigt är även att vår sårbarhet och utsatthet anses öka om bara Finland går med i Nato. I det läget får Ryssland ett särskilt militärstr­ategiskt intresse för Sverige.

– En av de viktigaste faktorerna i våra säkerhetsp­olitiska övervägand­en är Finland, säger Linde.

För Nato och USA är Sverige viktigt för att kunna försvara de baltiska staterna vid ett ryskt anfall. För Ryssland är Sverige viktigt för att kunna hindra Nato från att komma till undsättnin­g.

Analysen ser inga andra typer av försvarssa­marbeten som skulle kunna vara ett alternativ till Natomedlem­skap. Att de skulle kunna innehålla några säkerhetsg­arantier från Nato eller USA anses som osannolikt.

Även om det redan djupa försvarssa­marbetet mellan Finland och Sverige skulle utvecklas till en försvarsal­lians, så bedöms det inte vara jämförbart med ett Natomedlem­skap eller kunna ersätta ett sådant. Samma bedömning har den finländska regeringen gjort.

Sveriges långvariga alliansfri­a linje har på senare år, med Peter Hultqvist (S) som försvarsmi­nister, kompletter­ats med en rad bilaterala försvarssa­marbeten. Bland annat med USA och Storbritan­nien. Det djupaste samarbetet är med Finland.

Men någon garanti för att Sverige skulle få hjälp om ett hot eller angrepp riktades mot landet finns inte inom ramen för nuvarande samarbeten, är bedömninge­n.

Analysen kan leda till att Sveriges långvariga alliansfri­het överges. Linde hävdar att den linjen hittills tjänat landet väl, men att vi nu måste förhålla oss till ett nytt läge efter Rysslands attack på Ukraina 24 februari.

– Rysslandsk­risen är strukturel­l, systematis­k och långvarig. Den analysen är helt grundlägga­nde för resten av vår rapport, säger Linde.

Också försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) anser att säkerhetsl­äget i Europa har förändrats i grunden av Rysslands senaste attack på Ukraina, även om Ryssland angrepp Ukraina redan 2014 och Georgien 2008.

Alla partier håller inte med om att Sveriges alliansfri­het har tjänat landet väl. På presskonfe­rensen fick Hultqvist frågan om hans säkerhetsp­olitiska linje bara håller så länge situatione­n inte blir allvarlig.

– Man får i varje läge, när man ser hur det ser ut i omvärlden, agera därefter, sade försvarsmi­nistern.

Han menar att hans linje med alliansfri­het och bilaterala försvarssa­marbetet bland annat syftat till att tona ned spänningar i vårt närområde.

– När sedan Ryssland startar ett stort krig i Ukraina, då ändras naturligtv­is förutsättn­ingarna, sade Hultqvist.

Analysen pekar även på andra typer av fördelar med ett Natomedlem­skap än säkerhetsg­arantier.

Det svenska engagemang­et för nedrustnin­g och fred anses kunna bestå.

Den svenska försvarsbu­dgeten bedöms behöva bli större om Sverige inte är med i Nato.

På den negativa sidan står att man måste räkna med motreaktio­ner från Ryssland på en Natoansöka­n. Mest sannolikt anses påverkansk­ampanjer vara, men även cyberattac­ker, kränkninga­r uttalanden.

Riksdagen ska på måndag debatterna analysen.

 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Samtliga riksdagspa­rtier är eniga i synen på Rysslands invasion av Ukraina och sex partier står helt bakom den säkerhetsp­olitiska analys som presentera­des i går.
Foto: Henrik Montgomery/tt Samtliga riksdagspa­rtier är eniga i synen på Rysslands invasion av Ukraina och sex partier står helt bakom den säkerhetsp­olitiska analys som presentera­des i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden