Ttela

”Utvinn metaller ur elskrot – inte ur jorden”

Det är inte hållbart att utvinna kritiska metaller för att tillverka ny teknik. I stället måste vi snabbt bli bättre på att återvinna de metaller som finns i elskrot, slår brittiska forskare fast.

-

Samtidigt som jorden håller på att dräneras på sällsynta jordartsme­taller har många av oss dem lagrade i våra hem – i mobiltelef­oner och datorer vi inte längre använder, säger Elizabeth Ratcliffe, från Royal Society of Chemistry (RSC) till BBC.

I en kampanj försöker RSC nu uppmärksam­ma det ohållbara i att fortsätta utvinna alla de sällsynta metaller som finns i konsumente­lektronik, i stället för att ta hand om det som redan utvunnits.

Några av de ämnen som är nödvändiga för ny teknik håller helt enkelt på att ta slut. Samtidigt växer elskrotber­get med närmare två miljoner ton per år. Mindre än 20 procent samlas in och återvinns.

Orolighete­r och konflikter utgör också ett hot mot försörjnin­gskedjan för kritiska jordartsme­taller. Till exempel har kriget i Ukraina bidragit till att priserna på nickel, en viktig komponent för batterier till eldrivna fordon, skjutit i höjden. Priset på litium, en annan viktig komponent inom batteritek­nologi, har ökat med nästan 500 procent mellan 2021 och 2022.

Men det finns också en växande efterfråga­n på mer hållbar teknik. I en undersökni­ng RSC har gjort med 10 000 svarande i tio länder sade 60 procent att de skulle vara mer benägna att byta till ett konkurrera­nde märke om de visste att deras produkt tillverkad­es på ett mer hållbart sätt.

Elizabeth Ratcliffe efterlyser större ansvarstag­ande från tillverkar­e och återförsäl­jare. Hon föreslår bland annat tjänster som att man ska kunna lämna sina elektronik­produkter till återförsäl­jaren och veta att de kommer att återvinnas på ett säkert sätt.

– Instabilit­eten i försörjnin­gskedjorna bekräftar bara det faktum att vi behöver en cirkulär ekonomi för de här materialen. Just nu utvinner vi dem bara för gott. (TT)

 ?? Foto: Ben Curtis/ap/arkiv ?? I datorer och mobiltelef­oner döljer sig värdefulla metaller. Men de återvinns sällan.
Foto: Ben Curtis/ap/arkiv I datorer och mobiltelef­oner döljer sig värdefulla metaller. Men de återvinns sällan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden