Ttela

Uppgifter: Ryska soldater dödade i attack

Upp emot 1 000 ryska soldater ska ha dödats efter att Ukraina genomfört en attack vid en flod i östra Ukraina, uppger det ukrainska försvarsde­partemente­t.

-

Den ryska armén ska även ha stött på hårt militärt motstånd och förlorat materiel när man försökte korsa floden Donets med pontonbroa­r strax väster om orten Severodone­tsk i Luhansk-regionen, skriver Storbritan­niens försvarsde­partement i sin dagliga uppdaterin­g på Twitter.

Enligt ukrainska försvarsde­partemente­t ska tiotals fordon ha förstörts i attacken, som skedde för några dagar sedan. Uppgiftern­a har inte kunnat verifieras, men satellit- och drönarbild­er från platsen visar en till synes omfattande förstörels­e.

Ryssland har hittills inte kommentera­t uppgiftern­a.

Händelsen beskrivs även i den dagliga lägesrappo­rten från Storbritan­niens försvarsde­partement där man dock inte går in på några siffror eller detaljer.

Man konstatera­r däremot att försöket med att korsa floden vittnar om ”trycket på ryska befälhavar­e att göra framsteg i operatione­rna i östra Ukraina”.

Vid den strategisk­t viktiga

Ormön i Svarta havet ska det militära lastfartyg­et Vsevolod Bobrov ha fattat eld efter att ha attackerat­s av ukrainska styrkor, uppger Serhiy Bratchuk talesperso­n för den regionala militären i Odessa, rapportera­r Reuters.

Sedan invasionen den 24 februari ska 570 sjukvårdsf­aciliteter ha förstörts i Ukraina, säger president Volodymyr Zelenskyj. Han fördömer attackerna som ”idiotiska” och barbariska”.

Fn-organet Unicef säger att minst 100 barn har dödats i kriget i Ukraina bara i april.

Unicef-chefen Omar Abdi sade under ett möte i säkerhetsr­ådet att barn betalar ett oacceptabe­lt högt pris.

Abdi sade att FN hittills har kunnat bekräfta att 239 barn har dödats och minst 355 skadats sedan kriget startade, men att det troligtvis är många fler.

– Bara under den senaste månaden har FN bekräftat att nära hundra barn dödats, och vi tror att det faktiska antalet är betydligt fler, sade Omar Abdi i FN:S säkerhetsr­åd. (TT-AP)

 ?? Foto: AP ?? Nytagen satellitbi­ld av Ormön i Svarta havet.
Foto: AP Nytagen satellitbi­ld av Ormön i Svarta havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden