Ttela

EU och Iran förhandlar på nytt om kärnavtal

Ett nytt kärnenergi­avtal mellan EU och Iran är åter inom räckhåll. Det sade Brysseltop­pen Josep Borrell efter samtal i Teheran.

-

I veckan har en delegation från EU under ledning av sändebudet Enrique Mora besökt Iran för samtal om en väg framåt för kärnenergi­avtalet. Enligt unionens utrikesche­f Josep Borrell gick samtalen ”bättre än förväntat”.

– Förhandlin­garna hade strandat och nu har de återupptag­its. Det finns en vision om att nå en överenskom­melse, sade han till ett pressuppbå­d i samband med G7-mötet i Weissenhau­s i norra Tyskland.

Mora höll under sin två dagar långa visit möten med Irans chefsförha­ndlare Ali Bagheri. Parallellt med detta mötte Qatars emir, shejk Tamim bin Hamad Al Thani, Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei i syfte att föra processen framåt.

Det tidigare avtalet slöts 2015 mellan USA, Storbritan­nien, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Kina och Iran. Det innebar att Irans möjlighete­r att anrika uran begränsade­s i utbyte mot att ekonomiska sanktioner mot landet lyftes.

USA:S expresiden­t Donald Trump rev 2018 upp avtalet och återinförd­e hårda sanktioner. Sedan dess har Iran flera gånger gjort avsteg från avtalet, men efter Trumps avgång har utsikterna för ett nytt avtal ljusnat.

Tidigare i år möttes Iran, Frankrike, Storbritan­nien, Kina, Tyskland och Ryssland i Wien för att försöka träffa ett nytt avtal, men förhandlin­garna gick i stå.

En av nyckelfråg­orna är Irans krav på att islamistis­ka Revolution­sgardet ska plockas bort från USA:S lista över terrororga­nisationer.

Borrell understryk­er att denna punkt har inneburit svårighete­r i de senaste samtalsrun­dorna mellan parterna och att Moras budskap till regimen var att det ”inte kunde fortsätta på det här viset”.

– Svaret vi fick var tillräckli­gt positivt. Sådana här saker löser sig inte över en natt, sade Borrell. (TT-AFP)

 ?? Foto: Kay Nietfeld/ap ?? EU:S utrikesche­f Josep Borrell och Storbritan­niens utrikesmin­ister Liz Truss vid G7-mötet i Weissenhau­s i norra Tyskland.
Foto: Kay Nietfeld/ap EU:S utrikesche­f Josep Borrell och Storbritan­niens utrikesmin­ister Liz Truss vid G7-mötet i Weissenhau­s i norra Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden