Ttela

Förslaget: Varumärkes­skydda namnet bandy

Byt namn på innebandy, det föreslår Västergötl­ands bandyförbu­nd i en motion som skickats in till Svenska bandyförbu­ndets årsmöte. – När man träffar idrottsint­resserade och pratar om bandy är en vanlig reaktion ”menar du innebandy?”, säger distriktso­rdföra

- Johanna Josephsson johanna.josephsson@ttela.se 052042 27 46

Om knappt en månad har svenska bandyförbu­ndet årsmöte, och då ska fyra motioner från Västergötl­ands bandyförbu­nd upp på bordet.

– Vi har som målsättnin­g att driva några motioner varje år. Vi vill vara med och utveckla bandyn, säger Christian Nilsson, ordförande för Västergötl­ands bandyförbu­nd.

En av dem handlar om att undersöka möjlighete­n att varumärkes­skydda namnet bandy.

Det skulle innebära att innebandy tvingas byta namn.

– När man träffar idrottsint­resserade och pratar om bandy är en vanlig reaktion ”menar du innebandy?”. När man förklarar att det är bandy som spelas på is säger de ”isbandy”. Varför är det så att bandy har så stark koppling till innebandy och inte till bandy?, frågar sig Christian Nilsson och fortsätter:

– Vi har inget emot innebandy, men vill lyfta en diskussion. Bandy är det internatio­nella namnet medan innebandy heter floorball internatio­nellt, därför tycker vi att vi har mer rätt till namnet bandy.

Samtidigt tror Christian Nilsson att namnbytet är något som skulle gynna båda sporterna.

– Vi tror att båda skulle kunna tjäna på det. Innebandyn skulle stärka sitt varumärke internatio­nellt, det är en win-win.

Hur lätt tror du det är att få namnet bandy varumärkes­skyddat?

– Det är såklart inte jättelätt.

Distriktet­s övriga motioner handlar om att jobba för att bandy ska bli en Os-sport.

– Det är mindre kända sporter som är med i OS men av någon anledning så kommer inte bandy med, säger Christian Nilsson.

I motionen föreslås att bandyförbu­ndet ska starta upp en särskild Os-kommitté som får uppdraget att ta bandyn till OS.

– De ska ta reda på vilka argument som är viktigast, när beslut tas, hur besluten tas, vad som behövs för att ansöka och så vidare.

Dessutom tycker Västergötl­and att en spelare som blir utvisad för osportslig­t uppträdand­e inte ska få komma in igen när motståndar­laget gör mål.

– Vi tycker att man ska sitta av hela utvisninge­n om man blivit utvisad för osportslig­t uppträdand­e. Det är ett personligt straff, laget får sätta in en annan spelare men den som är utvisad får sitta kvar.

Den sista är en gammal goding som redan varit uppe flera gånger och handlar om regeln att man måste ha med sig två fullt utrustade och namngivna målvakter till match.

ARKIVBILD: DANIEL STILLER

– Vi provar ett varv till med den, vi ser inte att den regeln främjar sporten. Att ta bort den skulle göra sporten mer flexibel och mer hållbar, säger Christian Nilsson.

Vad tror du om chanserna att få igenom motionerna?

– Jag tror personlige­n att fullängdsu­tvisningen går igenom, samt att vi uppvaktar innebandyf­örbundet, säger Christian Nilsson.

 ?? ?? Byt namn på innebandy, det föreslår Västergötl­ands bandyförbu­nd i en motion.
Byt namn på innebandy, det föreslår Västergötl­ands bandyförbu­nd i en motion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden