Ttela

”Vi har varit uträknade så många gånger”

Färjestad slutade sexa i grundserie­n men slog ut samtliga framför sig. – Man kritiserar sig själv, alla kritiserar alla och till slut vänder man skiten, säger Färjestads Per Åslund. Nu är klubben svenska mästare för tionde gången i historien.

- Anton Johansson Nanny Lögdal

Färjestad slutade på en sjätteplat­s i grundserie­n med 82 poäng – men avslutade säsongen som svenska mästare.

– Kroppen mår skit, huvudet mår skit, men jag har aldrig varit lyckligare i mitt liv, säger Färjestads lagkapten Linus Johansson efter slutsignal­en.

Färjestad tog sig till kvartsfina­l och där väntade grundserie­ns tabelltrea, Skellefteå, som värmlännin­garna skickade på semester efter sex matcher. I semifinale­n var det tabelletta­n Rögle som väntade, men även dem blev utslagna efter sex matcher.

35-årige Per Åslund är en av de mest tongivande spelarna i guldlaget. Med sina 18 poäng blev han poängbäst i hela slutspelet och utsågs till slutspelet­s mest värdefulle spelare.

– Alltså, jag skulle kunna gå till vem som helst i det här laget, 25 hjältar, och säga att jag är sjukt stolt över dem. Vi har spelat jävligt bra som lag, säger Åslund.

Efter att ha kämpat i motvind under säsongen känner han en enorm glädje över att laget fick jubla som nyblivna mästare på isen i Luleå.

– Vi har varit uträknade så många gånger, vi kommer in i slutspelet och ingen tror på oss, för fem öre. Det är en jävla stark grupp, ruggigt mycket bra spelare som krigar varenda match. Jag är så jävla stolt över gruppen, säger han.

Även Linus Johansson instämmer med Åslund om att laget har varit borträknat.

BILD: PÄR BÄCKSTRÖM

– Jag vet inte hur man ska kunna ta ett Sm-guld på ett bättre sätt. När man är så sågade i media och energin är på botten, säger Johansson och fortsätter:

– Man kritiserar sig själv, alla kritiserar alla och till slut vänder man skiten.

Grundades: 1932

Sm-finaler herr: 1976, 1977, 1983, 1987, 1990, 1991, 2001, 2003, 2004, 2005, 2014 och 2022. Sm-guld herr: 1981, 1986, 1988, 1997, 1998, 2002, 2006, 2009, 2011 och 2022.

Antal säsonger i Shl/elitserien: 52.

Finalen kom och där stod Luleå för motståndet.

Inget av lagen förlorade någon av de inledande sex matcherna på hemmaplan och den sjunde och avgörande spelades i Luleå – då slog Färjestad till.

I den tredje perioden i den sista Sm-finalen klev Linus Johansson, lagkaptene­n, fram och satte 2–0-målet mot Luleå.

– Jag var så livrädd ändå. Men 2–0 i stället för 1–0, det är klart att det är bättre.

Färjestad vann till slut den sjunde Sm-finalen med 3–0 och blev svenska mästare för tionde gången i historien.

 ?? ?? Färjestads Per Åslund och Linus Johansson firar Sm-guldet.
Färjestads Per Åslund och Linus Johansson firar Sm-guldet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden