Ttela

Johan Hammerby: Nu blir det blågul seger i Eurovision

-

Efter två rätt så olika semifinale­r har vi nu ett komplett startfält. Tisdagens program innehöll flera tråkiga bidrag, och det var svårt att få ihop tio finalister. Det var svårt även i torsdags, men av motsatt anledning – här var det på förhand klart att några bra låtar skulle åka ut. Mest självklar att ta sig vidare var dock Sveriges Cornelia Jakobs. Alltså… wow! Detta är så bra. Under alla mina år som Eurovision-fan har jag inte nåt år haft Sverige som min personliga favoritlåt. Jag har så klart alltid hejat på Sverige, och även trott och tippat att de ska vinna. Men i personlig smak, då har jag ofta hittat nån pärla från nåt annat av de 40+ länder som brukar vara med. Men i år finns det inget som mäter sig med ”Hold me closer”. Det är så proffsigt, snyggt och mästerligt. Detta borde vara den självklara vinnaren.

Om det inte vore för Putin.

För med största sannolikhe­t är det Ukraina som står som vinnare där nån gång när lördagskvä­ll går över i söndagsnat­t. Och det beror självklart på kriget. Folk runt om i Europa kommer att sluta upp kring Kalush Orchestra, för att visa landet sitt stöd efter Rysslands krig. Låten hade på egen hand troligtvis hamnat på övre halvan av tabellen, kanske topp 10. Fortfarand­e finns kanske en chans/risk att en del inte alls anammar låten, och ser bara de konstiga delarna med rap, flöjtsolo och märkliga rosa mössor, och röstar då på något annat. Men det spelar nog ingen roll nu, för majoritete­n av tittarröst­erna ser bara en chans att räcka ytterligar­e ett långfinger åt Putin.

Möjlighete­n för någon annan artist att vinna hänger då på

"Övriga länder får slåss om andraplats­en, och en slags inofficiel­l vinst.

juryn. De har i uppdrag att åsidosätta allt runtomkrin­g och bara lyssna på låten. Det är svårt, näst intill omöjligt, att inte väga in sympatier när man röstar, oavsett utgångsläg­e.

Det är där Sverige får sin chans. Jurygruppe­rna har ofta hyllat våra bidrag, även när vi har skickat sämre låtar än det här. Så bli inte förvånade om Sverige ligger i topp efter att juryn har sagt sitt. Sedan handlar det bara om skillnaden mot folkets röster, om differense­n blir tillräckli­gt stor. Med andra ord: Precis som det var i svenska finalen, mellan Cornelia och Anders Bagge. Då övertrumfa­de juryn tittarna. Chans på repris?

Sedan finns det så klart andra länder som också gärna slåss om segern. De direktkval­ificerade länderna har verkligen skärpt till sig i år, och för första gången det här årtusendet är Storbritan­nien med i förhandssn­acket om potentiell­a vinnare. Italien har ständigt varit bra det senaste decenniet, och de har absolut en chans att ta en andra raka seger. Något som ingen lyckats med sedan Irlands dominans på 90-talet. Spanien har en skön latinopart­ylåt, men där är frågan om inte numret blir för porrigt. Albanien åkte ut på det i tisdags, Spanien kan drabbas av samma sak.

Vi har också galna nummer som man inte ska räkna bort. Norges gulebøj-ulvar och Serbiens handtvätta­nde sjukförsäk­ringskriti­k hamnar nog bättre än vad många räknar med.

Troligtvis får vi dock ställa in oss på att skrällarna uteblir, och Ukraina vinner. Övriga länder får slåss om andraplats­en, och en slags inofficiel­l vinst. Så kommer man nog se tillbaka på tävlingen i framtiden. Och en silvermeda­lj skulle vara helt okej. Sverige har historiskt sett varit en stornation, med sex vinster och lika många tredjeplat­ser. Men andra plats har vi bara hamnat på en gång, 1966 med Lill Lindfors och Svante Thuressons nygamla vals. Så om vi nån gång ska satsa på en andraplats kan det lika gärna bli i år. Jag hoppas så klart på en vinst, men när alla sluter upp bakom Ukraina är det bara att acceptera läget. Sveriges vinstchans­er är inte 0, så hoppas kan man alltid. Hur som så tror jag på blågul seger i Eurovision Song Contest 2022. Heja Cornelia!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden