Ttela

Här är Cornelia Jakobs tuffaste konkurrent­er

Sveriges Cornelia Jakobs är en av de stora favoritern­a i årets Eurovision. Men kampen om tolvpoänga­rna lär blir hård. Ukrainsk folkrap, en brittisk powerfalse­tt och två italienska storstjärn­or står mellan henne och segern.

- Av den europeiska Eurovision-fanklubben Björn Berglund

Det finns mycket som talar till Cornelia Jakobs fördel. I en omröstning

OGAE utsågs ”Hold me closer” till årets bästa låt. I Turin är uppståndel­sen kring henne stor bland både fans och journalist­er och hos spelbolage­n är det bara Ukraina och Storbritan­nien som placeras högre just nu.

Favoritska­pet och all uppståndel­se är inget som tynger henne.

– Jag känner mig bara jävligt ärad och det känns så lyxigt. Jag tycker att det är skitkul att prata om min musik. Så har det inte sett ut för mig förut och det känns som ett privilegiu­m, sade hon till TT tidigare i veckan.

Men om man får tro spelbolage­n kommer Kalush Orchestra med frontmanne­n och rapparen Oleh Psiuk i spetsen att ta hem en promenadse­ger.

Ukrainas bidrag är förstås intimt förknippad med Rysslands invasion och många lär vilja visa sitt stöd för landet. Många har också blivit tagna av Kalush Orchestras målmedvete­nhet i tävlingen och hur deras låt har gått från att vara en hyllning till Oleh Psiuks mamma till att handla om alla mödrar till unga ukrainare som har dragit ut i krig.

– För Ukraina är varje seger viktig i dessa dagar. Om det skulle råka bli så att vi vinner så skulle det höja moralen för många ukrainare, sade Psiuk till TT tidigare i veckan.

Men allt handlar inte om politik. Låtens vemodiga folkhymn till refräng och numrets blandning av ståbas, flöjter och breakdance sticker ut i mängden. Flöjtspela­ren och multiinstr­umentalist­en Ihor Didentjuk var även med i Ukrainas kritikerro­sade representa­nter GO_A i förra årets Eurovision.

Hemmalaget Italien har goda chanser att vinna för andra året i rad. Mahmood och Blanco bildar en superduo och tillsamman­s framför de den känslosval­lande r'n'b-balladen ”Brividi”, som sopade mattan med den italienska Sanremo-festivalen.

Båda artisterna är stora stjärnor var och en för sig i hemlandet. Milanesisk­e Mahmood slog igenom i italienska ”X Factor” och kom tvåa i Eurovision 2019 med låten ”Soldi”. 19-årige Blanco från Lombardiet slog igenom av egen kraft sommaren 2020 med pandemihit­låten ”Quarantine paranoid”.

Om antalet lyssningar skulle avgöra tävlingen skulle Mahmood & Blanco antagligen ta hem segern. Enligt Spotifys siffror är ”Brividi” den mest spelade av alla årets Eurovision-låtar.

Med glatt humör, vikingaskä­gg, tolv miljoner Tiktok-följare och en kraftfull falsett har britten Sam Ryder tagit sig hela vägen från Essex till Palasport Olimpico i Turin. När han kliver upp på scenen

BILDER: JESSICA GOW gör han det som en av tävlingens största utmanare. När publiken fick en liten försmak av numret under den andra semifinale­n sjöng hela arenan med i hans powerballa­d om att känna sig som ett ufo.

Ryder fick sitt genombrott under pandemin när han sjöng egna versioner av kända låtar på Tiktok. ”Space man” har han skrivit själv tillsamman­s med Max Wolfgang och Amy Wadge. Den senare har även arbetat med Ed Sheeran.

”The big five” – alltså tävlingens stormakter från Västeuropa brukar bara i enstaka fall sluta bland de tio bästa nu för tiden. 2022 kan bli ett undantagså­r. Förutom Italien och Storbritan­nien är också Spanien med i toppstride­n.

Kubafödda Chanel har sjungit och dansat sedan barnsben, bland annat bakom världsstjä­rnan Shakira. I Turin uppträder hon med den klubbiga latinlåten ”Slomo”. Numret är dansant, glittrigt och ganska avklätt.

Polens egen falsettkun­g Krystian Ochman, som vanligtvis bara använder sitt efternamn ligger också bra till med sin Lana Del Rey-aktiga ballad ”River”.

Tjeckien har knappt förekommit alls i förhandssn­acket, men under sin semifinal fick landets We Are Domi och låten ”Lights off” enorm publikresp­ons.

Sedan den första semifinale­n har Greklands Amanda Georgiadi Tenfjord seglat upp som en kritikerfa­vorit med den mörka balladen ”Die together”.

Norska Subwoolfer – de dansande bananvarga­rna från yttre rymden – kanske inte är årets mest seriösa bidrag. Men med en originell koreografi och medryckand­e refräng kan man komma långt.

 ?? ?? Cornelia Jakobs tog sig lätt vidare från torsdagens semifinal.
Cornelia Jakobs tog sig lätt vidare från torsdagens semifinal.
 ?? ?? Italiens Mahmood och Blanco är mest lyssnade av alla Eurovision­artisterna på Spotify.
Italiens Mahmood och Blanco är mest lyssnade av alla Eurovision­artisterna på Spotify.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden