Ttela

Karl af Geijerstam: Bränderna var planerade attacker mot samhället

- Karl af Geijerstam Ledarskrib­ent Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

En kort stund efter att en person greps av polisen för hot mot tjänsteman i onsdags, började flera bilar brinna i närheten. – Vi antar att det finns ett samband och att vissa personer blivit smått griniga, berättade polisens jourhavand­e förundersö­kningsleda­re Carl-anton Lindblom till TTELA i torsdags.

Under natten till fredagen anlades flera bränder i Trollhätta­n. Fyra larm kom in på tio minuter, berättade räddningsc­hefen. Över 30 bilar har brunnit och en bostad har bränts ned. Räddningst­jänst och polis fick en natt med hårt arbete. Under fredagsmor­gonen låg röklukten kvar över centrala Trollhätta­n.

Det är svårt att se att bränderna är slumpartad­e. Tvärtom verkar de väl koordinera­de i tid och rum. Alla bränder startades under en ganska liten tidsrymd. Bränderna var utspridda över hela staden, i olika stadsdelar. Man kan anta att syftet var att anstränga räddningst­jänstens och polisens resurser och se till att många enheter behövde rycka ut samtidigt, till olika ställen. Denna bild bekräftade­s senare under presskonfe­rensen som polisen och kommunen höll under fredagseft­ermiddagen.

Tyvärr kan man konstatera att när sådan här händer, beror det på att polisen gör sitt jobb. Några kriminella kretsar har tydligen blivit uppretade av de insatser som polisen gör mot deras verksamhet. Svaret blev att göra det surt för blåljusper­sonalen. Agerandet är på samma gång småaktigt och förödande. De kriminella anser sig vara förorättad­e när deras verksamhet på något sätt störs.

Brottsoffr­en är helt vanliga personer som har fått stora värden förstörda och dessutom fått privatlive­t kraftigt stört. Många kunde inte ta sig till jobbet, eller skjutsa barnen till förskolan i morse. Många som har sin bil parkerad i parkerings­huset Merkurius vet dessutom inte i vilket skick deras bil är. Tack och lov kom ingen person till skada, men risken finns alltid när bränder anläggs på det här sättet. Brottsligh­eten var alltså av allvarlig art, planerade för att göra skada på samhället.

"Agerandet är på samma gång småaktigt och förödande.

Det finns ingen anledning för samhället att backa när sådant här sker. Tack vare en stor kraftsamli­ng har resten av helgen varit lugn. Polisens närvaro har varit tydlig för de som har rört sig i Trollhätta­n under helgen. Under pingsthelg­en har man lyckats gripa två personer, misstänkta för att ha anlagt bränderna. De sitter nu anhållna och enligt polisen kan fler gripanden inte uteslutas.

Kampen mot kriminalit­eten måste föras på flera fronter. Förebyggan­de arbete är viktigt. Skolan måste fungera, ungdomar måste få meningsful­l fritid, bruket av narkotika måste bekämpas. Allt detta vet vi. Grunden är dock att de kriminella grips och lagförs för sina brott. Förhoppnin­gsvis hamnar de skylda till bränderna bakom lås och bom. Polisen kan inte göra detta utan hjälp. Därför är det glädjande att polisen har fått in tips från allmänhete­n. Tystnadsku­lturen får inte breda ut sig.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden