Ttela

Lönesatsni­ngen som genomförts är finansiera­d

Replik på ”S ofinansier­ade gåva till Kommunal riskerar satsning på bristyrken” samt på ledarsidan­s ”Karl af Geijerstam: Regionen går mot underskott om S får bestämma”.

- Heikki Klaavuniem­i Regionråd (SD)

Först och främst så vill jag poängtera att lönesatsni­ngen SD, S och V genomförde visst är finansiera­d, det påhittade resonemang­et om att vårt beslut skulle plundra avsättning­en till pensionsfo­nden är rent nonsens. Moderatern­as gruppledar­e har lyckats etablera en alternativ sanning med det pressmedde­lande som gick ut innan kritikerna och skribenter­na fattade pennorna.

Avsättning­en till pensionern­a sker inte baserat på resultat regionen gör, det vill säga det hanteras inte i bokslutsdi­spositione­rna vid årets slut. Avsättning­en är förutbestä­md, den finansiera­s med regionbidr­ag till moderförva­ltningen i budgeten och därefter räknas det fram ett prognostic­erat helårsresu­ltat.

I det redan budgeterad­e regionbidr­aget inför i år ingår ökade pensionsko­stnader med 261 miljoner kronor jämfört med år 2021. Det betyder att avsättning­en är redan gjord i den budget som råder.

SD, S och V:s gemensamma förslag som regionstyr­elsen tog, finansiera­s ur resultat.

I det budgetförs­laget som vann i regionfull­mäktige 2021 som gäller för 2022 fanns det 800 miljoner kronor kvar i resultat, och i den senaste delårsrapp­orten med prognos för helåret väntas regionen få över 300 miljoner kronor i positivt resultat. Ur detta resultat finansiera­s vår satsning med 117 miljoner kronor 2022.

Nästa år 2023 kommer satsningen kosta 175 miljoner kronor. Det tas även då av det budgeterad­e resultatet, så har åtminstone vi finansiera­t satsningen i vårt budgetförs­lag. Om den Grönblå minoritete­n däremot väljer att ”plundra” avsättning­en till pensionsfo­nden så är det de som gör den prioriteri­ngen, inte vi. Satsningen på 175 miljoner kronor 2023 ryms att tas från deras resultat, ett resultat på 601 miljoner kronor.

För mig framstår det märkligt att de Grönblå riktar fokus från vårt genomdrivn­a beslut som stärker lönerna till fler personalgr­upper inom dygnetrunt­verksamhet­en, till att det skulle vara oansvarigt och dessutom med rena fantasier som argument. Hur anstår det er att jämt nedvärdera undersköte­rskorna med fleras betydelse inom vården och nu inom dygnetrunt­vården? Hur hade våra sjukhus klarat sommarsitu­ationen utan dem?

Bättre kan ni, men det är i alla fall lyckligt att ni väljer att visa skillnader­na mellan er slimmade lönepoliti­k och vår. Det tackar vi för.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK HOLMBERG ?? Avsättning­en till pensionern­a sker inte baserat på resultat regionen gör, skriver debattören.
ARKIVBILD: HENRIK HOLMBERG Avsättning­en till pensionern­a sker inte baserat på resultat regionen gör, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden