Ttela

Trollhätta­ns bibliotek satsar på Tiktok

- Emma Johansson emma.johansson@ttela.se

En ”Tiktok-effekt” har lett till fler utlånade barn- och ungdomsböc­ker i Trollhätta­n. Därför har biblioteka­rierna valt att starta ett konto. – Man blev ju inspirerad när man såg att ”jaha, ungdomar i Trollhätta­n hänger på Tiktok och reserverar böcker här hos oss”, säger Isabelle Kirstinä på Trollhätta­ns stadsbibli­otek.

Hashtaggen #booktok har visats över 55 miljarder gånger på sociala medieplatt­formen Tiktok. Människor över hela världen, framför allt unga vuxna, skapar korta videor där de delar med sig av boktips. Nu har biblioteke­n i Trollhätta­n hoppat på tåget.

– Vi såg att det började dyka upp en massa böcker på reservatio­nshyllan som cirkulerat runt på Booktok. Man blev ju inspirerad när man såg att ”jaha, ungdomar i Trollhätta­n hänger på Tiktok och reserverar böcker här hos oss”, säger Isabelle Kirstinä, biblioteks­administra­tör i Trollhätta­n.

– Det finns många unga som fortfarand­e hänger på Instagram, men Facebook är ju helt dött. Det kändes självklart för oss att starta ett Tiktok-konto, och vara med och tipsa, säger Paula Stjern, barnbiblio­tekarie på Trollhätta­ns stadsbibli­otek.

Kärlek, fantasy och böcker om unga vuxnas vardagsliv är de populärast­e genrerna på Tiktok. Men den tydligaste trenden är att läsa böcker på engelska.

– Det är ju för att rörelsen i sig är på engelska. Det är mycket samma böcker som cirkulerar i en bubbla, och där har vi en tanke om bryta oss ut och tipsa om svenska böcker som påminner om de amerikansk­a, säger Paula Stjern.

Paula Stjern och Isabelle Kirstinä lyfter fram fler fördelar med att biblioteke­t nu finns på Tiktok.

– Det kanske är ett för stort steg för barn och unga, att komma fram och fråga oss på biblioteke­n. Men att se ett boktips från oss på Tiktok är lättare, säger Paula Stjern.

– Och vi vill ju vara tillgängli­ga, så Tiktok blir en ny kommunikat­ionskanal. Den sänker tröskeln för att alla ska kunna nå oss, fortsätter Isabelle Kirstinä.

 ?? BILD: EMMA JOHANSSON ?? Paula Stjern och Isabelle Kirstinä på biblioteke­n i Trollhätta­n driver ett Tiktok-konto och tipsar om böcker.
BILD: EMMA JOHANSSON Paula Stjern och Isabelle Kirstinä på biblioteke­n i Trollhätta­n driver ett Tiktok-konto och tipsar om böcker.
 ?? BILD: EMMA JOHANSSON ?? Paula Stjerns tips inför sommarlove­t är coming of age-boken ”Vi röstar om vi saknar om vi mamma” av Nina Pascoal. Isabelle Kirstinä rekommende­rar Sara Bergmark Elfgrens ”Grim”, en gotisk roman om två generation­er.
BILD: EMMA JOHANSSON Paula Stjerns tips inför sommarlove­t är coming of age-boken ”Vi röstar om vi saknar om vi mamma” av Nina Pascoal. Isabelle Kirstinä rekommende­rar Sara Bergmark Elfgrens ”Grim”, en gotisk roman om två generation­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden