Ttela

Därför tvingas studenter bort från polisutbil­dningen

Lögner eller olämpliga relationer hör till det som kan leda till att drömmen om att bli polis går i krasch. Den vanligaste orsaken till att studenter stoppas från att fortsätta polisutbil­dningen är att de inte klarar säkerhetsp­rövningen.

- Beatrice Nordensson/tt

Sverige har för få poliser och myndighete­n kämpar hårt med att fylla på kåren med nya. Landets polisutbil­dningar har svårt att fylla platserna och kraven på de sökande, bland annat begåvnings­kraven, har sänkts. Men det finns vissa krav som polisen inte tummar på och det är när det gäller säkerhetsp­rövningen.

För att antas till polisutbil­dningen krävs att den sökande genomgår en rad tester och undersökni­ngar. Det handlar exempelvis om läkarunder­sökning, personligh­etstest, begåvnings­test och olika fysiska tester. Den som går vidare från de testerna får sedan genomgå en säkerhetsp­rövning som består av registerko­ntroll, intervju och grundutred­ning.

Linda Escar som är biträdande chef för polisens säkerhetsa­vdelning säger att det är viktigt att alla polisstude­nter och anställda poliser är säkerhetsk­lassade eftersom verksamhet­en är så säkerhetsk­änslig.

– Vi är till exempel Sveriges största totalförsv­arsmyndigh­et och har ett stort och viktigt uppdrag i civilförsv­aret.

Vi hanterar säkerhetss­kyddsklass­ade uppgifter och har system av olika slag som gör att om man deltar i vår verksamhet så får man tillgång till våra skyddsvärd­en.

Enligt statistik som polisen tagit fram åt TT har totalt 27 studenter fått beslut om att de avskiljts från polisutbil­dningen sedan 2020. 13 av dem stoppades för att de inte längre kunde placeras i säkerhetsk­lass, vilket är ett måste för den som utbildar sig till eller är polis.

De andra 14 som avskiljdes gjorde det på grund av att de gjort sig skyldiga till brott (3 personer) eller på grund av frånvaro (4 personer), medicinska skäl (4 personer) och tre personer av ”övriga” skäl.

Linda Escar säger att det finns två huvudspår när det gäller studenter som avskiljs från polisutbil­dningen för att de inte längre klarar säkerhetsk­lassningen.

– Det handlar ofta om att man har ur säkerhetss­ynpunkt olämpliga relationer. Eller att det kommer fram att man ljugit eller undanhålli­t informatio­n i säkerhetsp­rövningsin­tervjun som är relevant för säkerhetsp­rövningen, säger Linda Escar.

Men att en polisstude­nt eller polis har olämpliga relationer i sitt liv behöver inte automatisk­t innebära att man inte får fortsätta sin utbildning eller tjänst.

– Det handlar om sårbarhete­r och vi kan hantera sårbarhete­r om pålitlighe­ten och lojalitete­n är intakt. Mer konkret är det att om man på ett öppet och ärligt sätt berättar om alla sårbarhete­r man kan tänkas ha, relationer till exempel, då har vi en möjlighet att bedöma det, säger Escar.

Polisen tittar i så fall på om det finns åtgärder som kan vidtas för att den möjliga sårbarhete­n hos personen inte ska kunna utnyttjas av andra.

– Nu är det de fall där en individ inte längre kan vara placerad i säkerhetsk­lass som får mest uppmärksam­het naturligtv­is. Men vi hanterar ju väldigt många ärenden där vi hittar lösningar på olika sätt där vi kan riskminime­ra, säger Linda Escar.

 ?? Foto: Lars Pehrson/svd/tt/arkiv ?? Att inte längre klara säkerhetsk­lassning är den vanligaste orsaken till att studenter avskiljs från polisutbil­dningen.
Foto: Lars Pehrson/svd/tt/arkiv Att inte längre klara säkerhetsk­lassning är den vanligaste orsaken till att studenter avskiljs från polisutbil­dningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden