Ttela

Tove Styrke väjer inte för de stora känslorna

- Anna Rosenström anna.rosenstrom@gp.se

Pop Tove Styrke ”Hard” (Sony/milkshake) ***

Tove Styrke har på något magiskt vis lyckats gå från Idol-trea till hyllad popstjärna internatio­nellt. Hon har turnerat med världsarti­ster som Lorde och Katy Perry och förra skivan ”Sway” gavs finfina betyg av kreddiga musiksajte­r som Pitchfork och NME. Med all rätta, det är verkligen ett fantastisk­t popalbum i all sin enkelhet.

Om ”Sway” var en bubblig och söt skiva med välavvägda, finurliga produktion­er är hennes fjärde album ”Hard” mer bombastisk­t, rockigare och ja – lite hårdare. Oftast funkar det alldeles utmärkt, ibland sämre.

I ”Free” exempelvis, är produktion­en både daterad och överbelast­ad. Ett irriterand­e pianoklink­ande genom hela låten och alltför svulstiga körer förstör enligt mig en både stark och förförisk låt om sexuell frigörelse. ”Lies” är å andra sidan besvärande generisk musikalisk­t sett. Här känns det bara som att man försökt skapa en låt som ska fastna och fungera för radio. I stället blir resultatet intetsägan­de.

Men bortsett från dessa två små snedsteg lyckas Tove Styrke ännu en gång skapa ett verk som engagerar.

”24H” har en dancehall-popig produktion à la Drake som väl inte är världens mest fantasiful­la, men som bryts av med skitsnygga präriedoft­ande gitarrer i refrängen. ”Millennial blues” med sina ”Strawberry fields”-flöjter och samplade modemljud från internets begynnelse är en träffande analys av vår generation, som vuxit upp med tusen alternativ, men är för stressade för att göra något av alla våra valmöjligh­eter:

”Got a hundred items on my wish list, Daddy told me I’m a Disney princess, I can do it all but I’m too stressed”

Inledande ”Youyouyou” i sin tur, är det fläckfria introt för såväl en skiva som en livekonser­t. Det är explosiv synthpop när den är som bäst och handlar om den där speciella personen du bara inte kan släppa, trots att du kanske är i en ny fungerande relation. ”Start walking” är redan en hit, catchig som tusan men också sorglig om ett uppbrott båda vet behövs, men där ingen vågar ta första steget.

Igenkännin­gsfaktorn är hög och Tove Styrke väjer inte för de stora känslorna. Texterna handlar om romantik, sex, att våga ge sig hän med risk för att bli sårad. Att vilja ha någon så mycket att man nästan spricker. Det är känslor som också hörs i hennes egen röst, som har ett helt nytt riv i sig än tidigare. Som i den släpiga ”Hardcore” där hon är mjuk och sensuell i verserna men sen fullständi­gt skriker ut sitt begär i refrängen:

”Go make my heart explode / I want you hardcore”

Också i den rättframma ”Show me love” växlar hennes röst på ett imponerand­e sätt mellan fjäderlätt och stor och raspig. Det är kontraster som stimulerar och underhålle­r mig när jag lyssnar. Den böljande gitarren och körerna influerade av 60-talets tjejgruppe­r känns också som något nytt och oväntat från Tove Styrke.

”Hard” är ett något mer experiment­ellt popalbum än det hon tidigare gett ut. Samtidigt som det är intressant att lyssna på allt det där som spretar är det också något som går förlorat när det enkla och direkta får ta mindre plats.

Men jag älskar ändå att hon gör sådant jag inte hade förväntat mig. Avslutande ”Bruises” är kanske det bästa exemplet på just det. Det är en verklig emopop-pärla, perfekt deppig och med gitarrsolo­n som faktiskt får mig att börja tänka på Kent. Det är överraskan­de, superfint och det känns precis sådär som bra popmusik ska kännas.

"Daddy told me I’m a Disney princess, I can do it all but I’m too stressed.

Tove Styrke i låten 24H

 ?? ?? Tove Styrkes nya album är mer experiment­ellt och rockigt än tidigare. Oftast funkar det utmärkt, ibland sämre, skriver Anna Rosenström.
BILD: NINJA HANNA
Tove Styrkes nya album är mer experiment­ellt och rockigt än tidigare. Oftast funkar det utmärkt, ibland sämre, skriver Anna Rosenström. BILD: NINJA HANNA
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden