Ttela

VC Barre lyfter fram sina rädslor

- Anna Rosenström anna.rosenstrom@gp.se

Hiphop VC Barre ”Young & strapped” (YS) **

Med sin karakteris­tiska lugg och sitt unika uttryck har Märstarapp­aren VC Barre tagit Sverige med storm det senaste året. Singeln ”Vvvalsta” och Adaam-samarbetet ”Topp” fick artistkarr­iären för den då okända Baran Çelik att skjuta i höjden.

Nu, samtidigt som han medverkar i Kalla faktas nya dokumentär ”Älskad hatad hiphop”, kommer hans debutalbum. Ett album jag har ganska högt ställda förväntnin­gar på. Dels på grund av tidigare nämnda monsterhit­s och dels på grund av hans innovativa och underhålla­nde sätt att formulera sig på. Lyssna bara på ”Topp” där han rappar att han ”skuttar” hem.

Tyvärr lyckas han inte infria de förväntnin­garna. ”Young & strapped” känns faktiskt lite ihophastad med sina totalt 16 minuter. Och ingen av låtarna kan riktigt mäta sig med singlarna från 2021, även om den festliga och UK garage-influerade ”Kan inte” med Grind gang-kollegan Adaam har potential.

Dessutom hade vissa av texterna kanske behövt knådas en vända till. Att till exempel rimma ”blinda” med ”simma” och ”vagina” med ”aktiva” skulle man i och för sig kunna se som något fantasiful­lt, men här lutar det nog mer åt nödrim.

Det finns dock saker jag tycker om. Framförall­t är det när han släpper in oss i sitt inre. I vissa låtar, som den iskalla ”Smutsig (Intro)”, fokuserar han mest på att övertyga oss om att han inte är någon ”studioband­it”, det vill säga att han faktiskt sett eller gjort det (kriminella) han beskriver i sina texter. Det är sorgligt att det ens ska behövas.

Men i den melankolis­ka ”Vcflow2” visar han också upp ett helt annat djup:

”Jag är helt borta, jag hatar att känna, jag vill inte dö, jag är rädd det ska hända”

Till och med i den tidigare nämnda hitkandida­ten ”Kan inte”, som handlar om att välja musiken framför gatan, lyfter han fram sin rädsla att dö:

”Mardrömmar, jag blir jappt där i trakten / Mamma hon säger ’Var försiktig på natten’ / ’Barre, vi drömde du låg där vid backen’”

Det är hemska rader, men jag uppskattar det i en genre som gangsterra­p. Det behövs att de innersta känslorna och det negativa med livsstilen kommer fram.

I sista låten ”Flög” gör VC Barre något jag aldrig hört honom göra förut. Han sjunger. Och rappar om förälskels­e. Det är en spännande riktning som jag hoppas vi får höra mer av. Synd bara att låten endast är en och en halv minut lång.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden