Ttela

En rikare värld är vägen till en bättre miljö

- Joakim Broman joakim.broman@lnb.se Liberala Nyhetsbyrå­n

När FN:S första miljökonfe­rens invigdes i Stockholm i juni 1972 pekade såväl statsminis­ter Olof Palme (S) som Indiens premiärmin­ister Indira Gandhi på kopplingen mellan fattigdom och miljöprobl­em. Fattigdom, sjukdomar och förorening­ar är, som Gandhi uttryckte det, delar av samma onda cirkel, och att försöka hantera dem en och en är fel perspektiv.

Precis 50 år senare invigdes Stockholm+50, som högtidligh­åller Stockholms­konferense­n och under Fn-flagg samlar en lång rad länder, företag och ideella organisati­oner för att diskutera miljö- och klimatfråg­or. Temat liknar det som diskuterad­es 1972: ”en frisk planet för allas välstånd”. Tanken är fortfarand­e god. Gandhi hade rätt i att problemen är sammanlänk­ade. När länder blir rikare bryr de sig i regel mer om miljöprobl­em. Människor vill gärna ha frisk luft, rent vatten, välmående skogar, men först och främst prioritera­r de sin överlevnad. Att minska fattigdome­n är att hjälpa miljön.

När det kommer till den globala uppvärmnin­gen är dock sambandet inte lika enkelt. Tvärtom finns exempel både på hur ökat välstånd lett till högre utsläpp och till utplanande eller minskade sådana.

Att förstå anledninge­n till detta är också en nyckel till klimatfråg­an på global nivå. De mer radikala delarna av klimatröre­lsen har i stigande grad krävt en omläggning av västländer­nas konsumtion­sbaserade livsstilar och ett stopp för den ständiga jakten på ekonomisk tillväxt.

Det är ett grundlägga­nde feltänk som – i likhet med klimatakti­visterna som blockerar motorvägar eller smetar gräddtårta på Mona Lisa – hotar klimatomst­ällningens legitimite­t. En värld av nolltillvä­xt är en värld som ständigt krigar eller förhandlar om att omfördela resurser, och där de fattiga konsekvent drar nitlotten. Något engagemang för investerin­gar i klimatomst­ällningen lär bli svårt att hitta en sådan tillvaro: se bara hur både folk och regeringar reagerat på de stigande energipris­erna i spåren av Rysslands agerande.

Att ett land är rikt är ingen garanti för att det också är klimatvänl­igt, men det är bara rika länder som på allvar lyckats trycka ner utsläppen och frikoppla dem från den ekonomiska tillväxten. Ambitionen om hejdade klimatförä­ndringar är i grunden, precis som andra miljöprobl­em, tätt förknippat med löftet om ökat välstånd. En alltmer aggressiv klimatröre­lse borde lyssna på Palme och Gandhi och sluta attackera den ekonomiska tillväxten i sig.

"En värld av nolltillvä­xt är en värld som ständigt krigar

 ?? BILD: SOREN ANDERSSON ?? FN:S generalsek­reterare António Guterres och statsminis­ter Magdalena Andersson (S) inför den internatio­nella miljökonfe­rens som äger rum i Stockholm i veckan.
BILD: SOREN ANDERSSON FN:S generalsek­reterare António Guterres och statsminis­ter Magdalena Andersson (S) inför den internatio­nella miljökonfe­rens som äger rum i Stockholm i veckan.
 ?? BILD: REPORTAGEB­ILD ?? Olof Palme och Indira Gandhi under deras möte i Stockholm.
BILD: REPORTAGEB­ILD Olof Palme och Indira Gandhi under deras möte i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden