Ttela

Socialt umgänge en mycket viktig del i tryggheten

-

Replik på ”Våra äldre - en del av samhället”

Angående trygghetsb­oende skulle jag vilja dela med mig av mina erfarenhet­er av det boende min faster (i Lidköping) bodde på. Hon var helt klar i huvudet och ganska rörlig men fick de sista åren av sitt liv stora problem med synen och kunde inte längre laga sin egen mat och behövde naturligtv­is hjälp med en del praktiska saker.

De andra boende var i ungefär samma situation så det krävdes inte personal dygnet runt men de hade en värdinna som kom dit några timmar varje dag och hjälpte till med det som behövdes och de hade trygghetsl­arm.

Min faster trivdes alldeles utmärkt, om hon ville ha sällskap kunde hon gå till någon av de andra, de drack kaffe tillsamman­s och det fanns en trevlig trädgård där de kunde sitta när det var fint väder.

Jag tror att min fasters boende drivs av en stiftelse men ett kommunalt boende skulle kunna fungera på precis samma sätt. Om politikern­a bryr sig det allra minsta om äldre svenskar borde de överväga alla alternativ för att förbättra livskvalit­eten för de äldre och där är möjlighete­n till socialt umgänge en mycket viktig del. Om kommunen inte är villig att göra allt som går att göra ska privata alternativ naturligtv­is tillåtas så att äldre i alla fall har någon möjlighet att välja.

Yvonne Härestedt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden