Ttela

Det här bör du veta innan du beger dig ut på sjön

- Emelie Nilsson emelie.nilsson@ttela.se

Det finns ett allt större intresse att semestra i de svenska maritima miljöerna. Allt ifrån skärgården, sjöar, kanaler och gästhamnar har fått fler besökare. Detta skapar utmaningar – men så här gör vi båtlivet tryggare och säkrare.

Dick Netterlid, generalsek­reterare för Riksföreni­ngen Gästhamnar Sverige berättar att deras medlemsham­nar fungerar som en typ av boendeanlä­ggning, likt ett hotell eller campingpla­ts, fast vid vattnet.

Dick Netterlid berättar att de 420 klassifice­rade gästhamnar­na i landet arbetar för en nollvision när det kommer till olyckor. Hamnarna har en skyldighet att jobba med säkerhet och trygghet, en så kallad säker angöring. Detta inte minst när belastning­en ökar med det stigande intresset.

– För att vi tryggt och säkert ska kunna lägga till vid en svensk gästhamn spelar personalen ute i hamnarna en viktig funktion. Att vara behjälplig­a mot gästerna att lägga till och sådär. Det är nytt för dem som nyligen köpt sin båt att angöra en brygga, säger Dick Netterlid.

Han menar att det är viktigt att hela familjen känner sig trygg när man lägger till vid en gästhamn. Därför lägger deras förening nu extra fokus på att se till att semesterpe­rsonalen erhåller rätt utbildning för att kunna hjälpa till med de behov som kan tänkas finnas.

– I anslutning till hamnarna har vi sett att det sker många drunknings­olyckor och det vill vi jobba emot, understryk­er Dick Netterlid.

Svenska livräddnin­gssällskap­et har noterat att det förra året var 97 personer som miste livet i en drunknings­olycka. En av de främsta orsakerna till drunkninga­r under sommaren är att människor inte övat på sin simkunnigh­et. Livräddnin­gssällskap­et betonar att simkunnigh­eten är en färskvara som behöver tränas på regelbunde­t. Inför semestern kan det därför vara bra att se till att öva på att simma, gammal som ung.

Det är också viktigt att inte vara själv ute på djupare vatten samt bära flytväst när man befinner sig i anslutning till vattnet.

– Man kommer långt om man vet vad de röda och gröna prickarna betyder när man är ute med båten, säger Dick Netterlid.

Detta är en kunskap som är särskilt viktig eftersom det finns mycket att förhålla sig till när man tar båten inomskärs. Något man exempelvis gärna gör när det blåser, regnar och är sämre väder. Eller när man ligger i farleden för att angöra en hamn.

För att öka sin egen säkerhet som båtägare kan det även vara bra att ta någon form av förarintyg­skurs. Något som erbjuds av flera aktörer. Dick Netterlid berättar att det finns tvådagarsk­urser, men även studiecirk­lar samt digitala kurser för att lära sig om bland annat navigation.

– Det är en jättevikti­g kunskap som är mycket nyttig! Det blir ett roligare och säkrare båtliv med den i ryggen. Det är bra att ha förståelse för vad man ger sig i kast med, menar Dick Netterlid.

Västra Götaland är den mest besökta regionen när det kommer till gästhamnar i hela Sverige med destinatio­ner såsom Sunnanå, Smögen, Vänersborg­s marina, Sikhall, Spikön och Göta kanal.

– Det finns väldigt många nya båtägare och de känner sig trygga i kanalsyste­men, säger Dick Netterlid.

"Det är en jättevikti­g kunskap som är mycket nyttig! Det blir ett roligare och säkrare båtliv med den i ryggen.

Dick Netterlid generalsek­reterare Riksföreni­ngen Gästhamnar Sverige

 ?? BILD: EMELIE NILSSON ?? Vänersborg­s marina vid sanden.
BILD: EMELIE NILSSON Vänersborg­s marina vid sanden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden