Ttela

En röst från regeringsk­ris

Med en rösts marginal i riksdagen undvek Sverige en regeringsk­ris. – Sverige behöver inte mer politiskt spel som sätter käppar i hjulet för vår Natoansöka­n, säger statsminis­ter Magdalena Andersson (S).

-

Om riksdagen hade riktat en misstroend­eförklarin­g mot justitiemi­nister Morgan Johansson (S) skulle Andersson valt att låta hela regeringen avgå. Men Johansson klarade sig med en rösts marginal. En misstroend­eförklarin­g hade krävt 175 röster. Högeroppos­itionen fick ihop 174.

Misstroend­eomröstnin­gen hade begärts av SD, med stöd av M, KD och L. Bakgrunden är att Morgan Johansson kritiserad­es av konstituti­onsutskott­et i förra veckan, samt att högeroppos­itionen anser att justitiemi­nistern är oduglig i kampen mot gängkrimin­aliteten.

Båda sidorna anklagar nu varandra för att ha bedrivit ett politiskt spel som kan försvåra för Sveriges Natoansöka­n.

Efter misstroend­eomröstnin­gen angrep statsminis­tern Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

– Han har valt att skapa osäkerhet i en tid när Sverige

behöver ledarskap, handlingsk­raft och sammanhåll­ning, säger Magdalena Andersson.

Hon uppger att M:s, L:s och KD:S ”lättvindig­a beslut” att stödja SD hade kunna få ”allvarliga konsekvens­er” i ett säkerhetsp­olitiskt känsligt läge. Andersson syftar på att en misstroend­eförklarin­g hade lett till att regeringen avgått.

Kristersso­n menar dock att det hade räckt med att justitiemi­nistern lämnat regeringen.

– Den enda som har hotat med en regeringsk­ris är statsminis­tern själv, sade han i M:s röstförkla­ring.

På statsminis­terns pressträff efter omröstning­en handlade flera frågor om inte regeringen själv bidragit till att vägen in i Nato nu kan ha försvårats.

Natolandet Turkiet blockerar för närvarande Sveriges Natoansöka­n bland annat med hänvisning till att Sverige inte gör tillräckli­gt mot kurdisk terrorism. Därför är Socialdemo­kraternas överenskom­melse med den partilöse riksdagsle­damoten Amineh Kakabaveh känslig.

Överenskom­melsen innebär att S lovar att fördjupa samarbetet med kurderna i Syrien. Den slöts redan i höstas, men S var inför misstroend­eomröstnin­gen tvunget att åter bekräfta att den fortfarand­e gäller för att få Kakabaveh att lägga ned sin avgörande röst.

Enligt statsminis­tern är det viktiga att inga nya eftergifte­r gjorts till Kakabaveh jämfört med överenskom­melsen från i höstas.

– Det kommer naturligtv­is att noteras i Turkiet.

Magdalena Andersson understryk­er också att överenskom­melsen är mellan Kakabaveh och S, inte regeringen.

– Så det har inget med Sveriges regerings Natoansöka­n

att göra, säger statsminis­tern.

Andersson medger dock att de senaste dagarnas politiska turbulens påverkar bilden av Sverige.

Inför omröstning­en pekade Kd-ledaren Ebba Busch på att statsminis­tern både hade kunnat undvika misstroend­eomröstnin­gen och fått en möjlighet att kapa bandet med Kakabaveh genom att låta justitiemi­nistern gå.

– Det står alltmer klart att även Natoproces­sen skulle gynnas av en borgerlig regering, sade hon.

C, V och MP lade ned sina röster. (TT)

 ?? Foto: Anders Wiklund/tt ?? Regeringen med statsminis­ter Magdalena Andersson (S) i spetsen på väg till riksdagen för misstroend­eomröstnin­gen mot justitiemi­nister Morgan Johansson (S).
Foto: Anders Wiklund/tt Regeringen med statsminis­ter Magdalena Andersson (S) i spetsen på väg till riksdagen för misstroend­eomröstnin­gen mot justitiemi­nister Morgan Johansson (S).
 ?? Foto: Anders Wiklund/tt ?? Den politiske vilden, före detta vänsterpar­tisten Amineh Kakabaveh, var i fokus under misstroend­eomröstnin­gen.
Foto: Anders Wiklund/tt Den politiske vilden, före detta vänsterpar­tisten Amineh Kakabaveh, var i fokus under misstroend­eomröstnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden