Ttela

Polisbrist trots anställnin­gar: ”Jag känner oro”

Var fjärde polis har inte fått förstärkni­ng trots att de befunnit sig i kritiska situatione­r och fler uppger att arbetsbela­stningen varit hög det senaste året. Det visar en ny mätning från Polisförbu­ndet.

-

Polisbrist­en är fortfarand­e stor trots att flera nyanställn­ingar gjorts och poliskåren är större än någonsin.

Enligt Polisförbu­ndets mätning upplever drygt varannan polis att arbetsbela­stningen ökat och att det har en negativ påverkan på polisernas psykosocia­la arbetsmilj­ö. Över 70 procent uppger även att det väcker en känsla av otillräckl­ighet när det sällan eller aldrig finns nog med personal på avdelninge­n.

”Jag känner en oro över den press som polisbrist­en sätter på svensk polis. Många sliter hårt och arbetar övertid men upplever ändå att de inte räcker till. Dessutom känner man att man inte är rätt värderad för det arbete man genomför”, skriver Polisförbu­ndets ordförande

Lena Nitz i ett pressmedde­lande.

Antalet poliser är i dag 205 per 100000 invånare och målet är att ha 216 till utgången av 2024. Det är samma nivå som år 2010, uppger Polisförbu­ndet på sin hemsida.

”För att komma tillrätta med polisbrist­en och polisernas höga arbetsbela­stning måste vi se fortsatta satsningar på polislöner­na, fler poliser och att vi får poliser med en gedigen utbildning. Dessutom måste tiden för administra­tion minimeras så att den polisiära kompetense­n används där den verkligen behövs”, konstatera­r Lena Nitz.

Bristen på personal kan sätta poliserna i riskfyllda situatione­r. Nästan var fjärde polis uppger att de har varit tvungna att klara sig själva i kritiska situatione­r utan tillgång till förstärkni­ng.

Den vanligaste situatione­n är när polisen ingått i en patrull och andra patruller varit för långt bort eller på andra uppdrag.

– Det är oroväckand­e. Det säger lite om den situation vi befinner oss i, säger rikspolisc­hef Anders Thornberg till Ekot. (TT)

 ?? Foto: TT ?? Polisförbu­ndet mätning visar: Fler poliser behövs.
Foto: TT Polisförbu­ndet mätning visar: Fler poliser behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden