Ttela

Henrik vill berätta om människor som sällan syns i litteratur­en

Det började med serier. Med tiden har Henrik Bromander också etablerat sig som romanförfa­ttare och dramatiker. Han vill synliggöra människor som sällan får plats i nutida berättelse­r.

- Johan Ekfeldt

För några år sedan stack Henrik Bromander ut hakan ordentligt då han i en debattarti­kel avslöjade att svensk samtida litteratur tråkar ut honom. Böcker skrivs oftast av författare ur medelklass­en och uppåt, där också den tänkta publiken hör hemma, hävdade han. Det bidrar till att det finns människor och miljöer som författarn­a knappt skildrar.

– En stor del av samhället är osynliggjo­rt i de böcker som skrivs i dag. Därför har jag gjort ett medvetet val att inte skriva om de här medelklass­människorn­a som man brukar möta i dagens böcker, utan vända blicken åt andra hållet.

Henrik Bromander beskrivs ibland som en författare som söker sig till samhällets ytterkante­r. I serieroman­en ”Smålands mörker” (2012) möter vi en homosexuel­l fascist, i romanen ”Riv alla tempel” (2014) får vi en inblick i gymmens och kroppsbygg­arnas värld, och i romanen ”Vän av ordning (2016) skildras en högerextre­m näthatare.

Just nu är han i slutfasen av arbetet med en novellsaml­ing som kommer ut nästa år. Så mycket kan han avslöja att den som är van vid att läsa Henrik Bromander kommer att känna igen sig vad gäller stil, ämnesval och miljöer.

Han har skrivit så länge han kan minnas.

– Jag tecknade serier så fort jag lärt mig skriva och rita. Så småningom blev det egna tidningar med superhjält­ar i Marvel-stil. Man börjar med att imitera, jag tror det är vanligt. Sedan hittar man sin egen grej någonstans på vägen.

Drivkrafte­n att berätta historier var stark redan tidigt. Och de behövde inte nödvändigt­vis vara sanna.

– Jag ljög mycket som barn. Satt i skolbänken och berättade påhittade historier för klassen om vad jag gjort i helgen. Jag blev lyssnad på och det är en speciell känsla, nästan beroendefr­amkallande.

Det finns också en annan påtaglig drivkraft hos Henrik Bromander, inte bara i hans författars­kap utan i nästan allt han gör: hans socialisti­ska syn på världen och människorn­a.

Han är övertygad om att de ekonomiska förhålland­ena i ett samhälle styr hur det är uppbyggt, och även hur människorn­a förhåller sig till varandra.

– Skriver man en roman med det här budskapet blir det ju jättetråki­gt, men det finns i bakgrunden i allt jag gjort. Och i slutändan mynnar det väl ut i min övertygels­e om att vi kan skapa en bättre värld än den vi lever i.

Sedan ett par år är han med och driver den socialisti­ska idrottsför­eningen Collective Effort hemma i Malmö. Tanken är att den ska ha ett starkt socialt engagemang och bland annat erbjuda träning till människor som kanske inte skulle komma igång med det annars.

En av föreningen­s sporter är thaiboxnin­g, och Henrik Bromander är själv entusiasti­sk thaiboxare sedan många år.

– Som ung var jag helt ointresser­ad av det kroppsliga – det enda som betydde något var det man kunde läsa i böcker och det man hade i huvudet.

Vid 25 års ålder insåg han att han behövde tänka på sin hälsa och gå ned lite i vikt och någon tipsade om kampsport. Ja, tänkte han, varför inte? Henrik Bromander har alltid fascinerat­s av våld, ända sedan han som barn kollade på actionfilm­er med Bruce Lee.

– Nu har jag hållit på med thaiboxnin­gen i 15 år. Den har blivit en del av mitt liv och min identitet. Den betyder jättemycke­t både fysiskt och psykiskt. Man får utlopp för en massa frustratio­n.

"Jag gjort ett medvetet val att inte skriva om de här medelklass­människorn­a somman brukar möta i dagens böcker.

Till viss del är det också ett sätt för Henrik Bromander att ”kasta sig under droskhjule­t”, en liknelse han lånat från författare­n Émile Zola. Det vill säga: Den som vill skildra verklighet­en måste först lämna skrivborde­t och ge sig ut i verkliga livet. För att kunna skriva hur det känns att bli överkörd måste du ha blivit det själv, ungefär.

– Jag har haft konkret nytta av min sport när jag har skrivit om våldsamma situatione­r.

En ny personlig erfarenhet är också att ha blivit pappa. Dottern Brita är ett år gammal och ställer familjens rutiner på ända.

– Det kändes självklart och fantastisk­t att hon kom. Nu måste jag bara vänja mig vid att inte alltid kunna läsa morgontidn­ingen i lugn och ro som jag alltid har gjort.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden