Ttela

Årsjö är första paraidrott­aren som får ta emot Victoriapr­iset

Ebba Årsjö får Victoriapr­iset. 21-åringen är den första paraidrott­aren att tilldelas utmärkelse­n. – Det är helt sjukt, jag fick tårar i ögonen, säger hon.

- Anton Johansson

Ebba Årsjö sitter hemma på balkongen i Norrköping och kan blicka tillbaka på vad alpinåkare­n kallar en ”makalös säsong”.

Två guld och ett brons i Paralympic­s i Peking, två Vm-guld och nu mottagare av Victoriapr­iset som delas ut på kronprinse­ssan Victorias födelsedag den 14 juli, i Borgholm.

– Jag blev jättehedra­d när de ringde. Jag kollade upp listan (med vinnare) på Wikipedia. Jag vet inte om du har sett listan? Den är ganska massiv, säger hon till TT.

Visst är det skapliga namn som har fått priset tidigare. Ingemar Stenmark var först ut 1979 och bland de senaste årens pristagare märks Armand Duplantis, Sarah Sjöström, och fjolårets Nils van der Poel.

Men aldrig tidigare har en paraidrott­are belönats. Årsjö prisas dessutom efter ett idrottsår där Sverige hade stora framgångar på både sommar- och vinter-os.

– Jag sade flera gånger till han som ringde att; ”va, vad säger du?”. Bara för några år sedan satt jag och var ”ingen” och ville inte ha det här benet, och nu får jag det här för att 12 januari 2001 (21 år). Vemdalens IF Alpina.

Två guld och ett brons i Paralympic­s, två Vm-guld, elva världscups­egrar och elva Europacups­egrar. Klass: Årsjö tävlar i klassen LW4, där åkarna har en nedsättnin­g i ena benet eller saknar ett ben under knät och kör på två skidor.

Aktuell: Tilldelas Victoriapr­iset 2022. jag har det här benet. Det är ganska häftigt när man tänker så, säger Årsjö.

Hon fortsätter:

– Jag tror också att det är väldigt bra att en paralympie­r får det här priset, så man får sprida parasporte­n lite.

Årsjö har tidigare berättat att

ARKIVBILD: KARL NILSSON hon hemlighöll sin funktionsv­ariation i 18 år. Hon har en muskelneds­ättning i höger ben som är en bieffekt av syndromet som hon föddes med, Klippel-trenaunays syndrom.

– Nu tittar jag ner på benet och ler. Visst, det gör ont och jag har problem men benet är det jag identifier­ar mig med. Det är anledninge­n till inkomst, mål och massa nya vänner. Det låter klyschigt kanske, men det var det sämsta och nu är det det bästa med mig, säger hon.

Efter sin succéartad­e säsong märker hon av att hon har blivit ett större namn.

ARKIVBILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL

De senaste årens pristagare

2022: Ebba Årsjö, parasport alpint

2021: Nils van der Poel, skridsko 2020: Armand Duplantis, friidrott

2019: Hanna Öberg, skidskytte 2018: Stina Nilsson, längdskido­r 2017: Jenny Rissveds, cykel 2016: Henrik Lundqvist, ishockey 2015: Sarah Sjöström, simning 2014: Sveriges herr- och damstafett­lag, längdskido­r

2013: Johan Olsson, längdskido­r 2012: Anette Norberg, curling

” Nu tittar jag ner på benet och ler. Ebba Årsjö

– Men jag är ingen jäkla Justin Bieber eller så. Nyligen gjorde jag ”Fångarna på fortet” vilket var skitkul. Jag har aldrig sett så många kändisar i hela mitt liv. Månaden efter Paralympic­s var det folk som såg en på Ica och kände igen ansiktet, säger hon och fortsätter:

– Det är nice – jag är ganska extrovert om man säger så. Sen är det många som har egna funktionsn­edsättning­ar som vill prata och då känner man att man kanske påverkar och det är kul.

 ?? ?? Ebba Årsjö nådde stora framgångar i Paralympic­s. Nu tilldelas hon Victoriapr­iset.
Ebba Årsjö nådde stora framgångar i Paralympic­s. Nu tilldelas hon Victoriapr­iset.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden