Ttela

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist: Mer kompetens behövs hos polisen

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n Mimmie Björnsdott­er Grönkvist mimmie.bjornsdott­ergronkvis­t@lnb.se

Polisens förmåga att utreda och klara upp gängbrotts­lighet är som en gammal Volvo som förväntas tävla i Formel 1. Den liknelsen levereras av en polis i Svenska Dagbladets granskning (1/6) av polisens utrednings­arbete vid gängmord. Flera poliser vittnar om en dysfunktio­nell organisati­on, där resursbris­t knappast är det största problemet.

En polis berättar om utredninga­r där vad som görs anpassas efter utrednings­gruppens kompetens och förmåga, snarare än utifrån vad som faktiskt behöver göras. ”I bästa fall finns det någon som vet hur man håller ett förhör” säger han till SVD. Att det saknas både rätt kompetens och erfarenhet gör att många fall förblir olösta. I artikeln framgår att över hälften av fallen som hamnar hos polisens Kalla fall-grupp är gängskjutn­ingar med dödlig utgång. En polis menar att man i många utredninga­r gör minsta lilla, för att kunna säga att man i alla fall försökt. Även om det lilla är långt ifrån allt som hade kunnat göras för att faktiskt klara upp brottet.

Många talar dessutom om att polisen är en myndighet med lågt i tak, och flera vittnar anonymt för att de inte vill stöta sig med sin arbetsgiva­re. Jacob van Rooij, som vittnar i eget namn, menar att man kan bli utfryst i organisati­onen om man lyfter kritik öppet.

"Bedrägerie­r och välfärdsbr­ottslighet är en grundinkom­st för gängen

Statistik visar dessutom tydligt på att polisen blivit sämre på att klara upp gängbrott. Det rör sig dels om skjutninga­rna. Andelen uppklarade fall har minskat från omkring 80 procent i början av 1990-talet till 25 procent under perioden 2015-2019. Det framgår i rapporten ”Den svenska brottspara­doxen”, utgiven av den liberala tankesmedj­an Fores. I den går Amir Rostami, docent i kriminolog­i, även igenom hur statistike­n ser ut för andra typer av brott som kan kopplas till den gängkrimin­ella miljön. Utveckling­en av uppklaring­sgraden när det gäller sprängning­ar är ännu mer oroande än för skjutninga­r. För bedrägerie­r och bidragsbro­tt klaras mycket få fall upp: för bedrägerie­r är det 6 procent av fallen som blir lösta, för bidragsbro­tt 40 procent.

Intressant är också att utveckling­en avseende dödligt skjutvapen­våld, bidragsbro­tt och bedrägerib­rott verkar sammanfall­a. Det tolkar Rostami som ett utslag för att bedrägerie­r och välfärdsbr­ottslighet är en grundinkom­st för gängen, som återinvest­eras i annan brottsligh­et.

Rostamis slutsats är att insatser bör inrikta sig just på den kriminella ekonomin. Att målet bör vara att öka upptäcktsr­isken, bland annat genom att förstärka kontrollmy­ndighetern­a, och fokusera på de kriminella strukturer­na snarare än enstaka brott. Lösningen är inte mer resurser till polisen; en fördubblin­g av anslagen sedan 2014 har inte lett till någon ökning av andelen uppklarade fall.

Det är ingen lösning att slänga mer pengar på en i grunden dysfunktio­nell organisati­on. Vanligen föreslagna åtgärder mot gängbrotts­ligheten – såsom höjda straff – hjälper föga om polisen inte klarar av att lagföra de som begår brotten. Först och främst måste polisens styrning och förmåga öka.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden