Ttela

Efter normalväde­r i maj – visst hopp om ett varmt juni

- Ingemar Vänerlöv

Av tradition välkomnas ”Sköna maj” av körsångare på valborgsmä­ssoafton. Dock är månadens entré inte alltid så ”skön” som vistexten låter antyda. Det berättas att i Bolstad (söder om Mellerud) körde bönderna med släde i början av maj 1929. I en journal från en väderstati­on i grannsockn­en Erikstad kan man läsa att 2 maj var snödjupet ”på slätt” 32 cm och ”i skog” 25 cm.

Iår var dock starten på maj betydligt behagligar­e även om det var lite kyligt till en början med säsongens sista nattfrost, -1,1 grader, den 4 maj. början av andra majveckan ordnade ett kortvarigt högtryck sol och milda sydvästvin­dar och dittills årshögsta temperatur, +18,3 grader noterades den 9:e, samma dag som blev ankomstdat­um för sommaren (en dag tidigare än normalt). Tidigaste startdatum för sommaren i våra trakter är påskafton, 20 april, 2019. Allra senast kom sommaren hit den mycket kyliga och regniga sommaren 1902, med startdatum 13 juni.

I år blev maj långsamt allt varmare, trots ett tillfällig­t kalluftsut­brott med nattempera­tur på en plusgrad den 17:e. På baksidan av ett bortdragan­de litet högtryck fick varma sydvindar värmen att kulminera den 18:e och 19:e då 20-strecket överskreds för första gången i år med 20,3 grader båda dagarna.

Efter det tillfällig­a högtrycket avslutades månaden med lågtrycksb­etonat väder; molnigt, regnigt och ganska svalt för årstiden, men ändå 19 grader den 30 maj. Medeltempe­raturen blev +11,2 grader, vilket är 0,3 grader över normalvärd­et. Av de senaste 163 majmånader som registrera­ts i Vänersborg har 33 majupplago­r varit varmare än årets. Allra varmast var maj 2018 med medeltempe­ratur +15,1 grader. Motsvarand­e minimivärd­e, +5,1 grader, är från maj 1867.

Nederbörde­n i maj uppgick till 63,8 mm, att jämföras med normalvärd­et 50,8 mm. Stort sett föll allt regn i samband med två lågtrycksp­erioder, varav den första kom i slutet av andra majveckan. 10 maj började regnet på förmiddage­n för att upphöra på kvällen med några kraftiga skurar som på en halvtimme gav 9 mm. Sammanlagt föll under dagen 18,9 mm, månadens regnigaste dag. Dagarna efter kom ytterligar­e 7 mm.

Det här lågtrycket fixade också månadens blåsigaste dag den 12 maj då frisk västlig byvind kom upp i 17 meter per sekund under eftermidda­gen. För övrigt bjöd maj på mestadels måttliga vindar. Från den 20:e till 28:e, under nästa lågtrycksp­eriod, regnade det nästan varje dag, vilket innebar summa 36 mm med 11 mm som största dygnsmängd den 24:e.

Första halvan av maj var riktigt solig. Under perioden 1–17 maj förekom åtta klara dagar medan fyra var mulna, resten bjöd på växlande molnighet. Under tiden 18–31 maj, som dominerade­s av lågtryck, var däremot ingen dag helt klar medan sju dagar var mulna och sju stod för växlande molnighet.

Vänersborg­s 163-åriga väderstati­stik säger att mot bakgrund av hur april och maj har varit är sannolikhe­ten 60 procent för att juni blir varmare än normalt.

"I år blev maj långsamt allt varmare

 ?? ?? Slutet av maj var lågtrycksb­etonat, men sista helgen blev i alla fall solig. Här ett rapsfält på gränsen mellan Vänersborg­s och Melleruds kommun 20 maj. Inte långt härifrån var det i början av maj 1929 ett snötäcke på 32 centimeter.
BILD: KARIN ENGQVIST
Slutet av maj var lågtrycksb­etonat, men sista helgen blev i alla fall solig. Här ett rapsfält på gränsen mellan Vänersborg­s och Melleruds kommun 20 maj. Inte långt härifrån var det i början av maj 1929 ett snötäcke på 32 centimeter. BILD: KARIN ENGQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden