Ttela

Andersson: Bedömer att vi kan leva med budgetförl­ust

Regeringen riskerar att förlora en ny budgetomrö­stning nästa vecka. – Det är något jag bedö-

-

mer att vi kan leva med, säger statsminis­ter Magdalena Andersson (S).

I nästa vecka ska riksdagen besluta om vårändring­sbudgeten. Men det är oklart om regeringen får igenom den.

Andersson har inga planer på att avgå om hon förlorar även den andra budgetomrö­stningen sedan hon tillträdde i höstas.

–Vi är precis i slutet av mandatperi­oden. Det är en ändringsbu­dget, där man gör förändring­ar för innevarand­e år, sade statsminis­tern på en pressträff efter riksdagens partiledar­debatt.

– Så det är något jag bedömer att vi kan leva med.

I riksdagens sista partiledar­debatt lyfte flera partiledar­e problemet med svaga minoritets­regeringar. Debatten hölls dagen efter det att regeringen vunnit en misstroend­eomröstnin­g med en rösts marginal.

– Så här kan inte ett land styras i längden med ständiga regeringsk­riser och förlorad kontroll över den grova kriminalit­eten, sade Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

Vänsterpar­tiledaren Nooshi Dadgostar menade att väljarna måste kunna lita på att det regeringen säger också genomförs. Nu vet pensionäre­rna inte vad som kommer att hända med det så kallade garantitil­lägget som föreslås i vårändring­sbudgeten.

– Vi har en regering som gång på gång förhindras att få igenom sin politik. Så kan vi inte ha det, sade Dadgostar.

V-ledaren tyckte att det borde finnas gränser för vad en statsminis­ter kan acceptera.

Statsminis­tern påpekade att valet 2018 gav ett ”extremt komplicera­t” resultat och uppgav att Socialdemo­kraterna (S) tagit ansvar under mandatperi­oden för att Sverige ska kunna regeras.

– Det finns så mycket som jag skulle vilja göra. Vi har lagt så många förslag som hade kunnat skapa ett bättre samhälle, sade Magdalena Andersson.

– Men som har stoppats av en nej-sägarriksd­ag.

Att Sverige har en svag regering beror, enligt V-ledaren Nooshi Dadgostar, ”i grund och botten” på att Centern (C) vägrar förhandla med V om att bilda ett gemensamt regeringsu­nderlag på den rödgröna sidan.

Statsminis­ter Andersson fick på pressträff­en efter debatten frågan om hon tänker försöka få ihop C och V i ett budgetunde­rlag efter valet. Hon svarade med att det inför varje val spekuleras i hur S ska kunna bilda regering.

– Vi har lyckats hittills, sade Andersson.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n siktar på att bilda regering med Kristdemok­raterna (KD), med stöd av Liberalern­a (L) och Sverigedem­okraterna (SD).

Han vände sig till C-ledaren Lööf och hävdade att C har hamnat i fel politiska lag, de rödgröna.

– Så länge ni är där kommer ni att stå där med era önskelisto­r och inte få något gjort, sade han.

Han krävde också besked till väljarna om vilka skatter som S tänker höja om det blir en ny S-regering.

–Den här gången måste väljarna få veta före valet, säger Kristersso­n.

Även Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch ville ha besked från statsminis­tern hur hennes regeringsa­lternativ ser ut.

– De kan inte ens sitta vid ett fikabord alla fyra och förhandla, sade Busch om S, MP, C och V.

Centerleda­ren Annie Lööf efterlyste mer samarbete i politiken. Hon pekade på att Sverige befinner sig i en historisk process på väg in i Nato.

– Det är på riktigt, det är allvar. Då krävs att regering och opposition skruvar ned tonläget, sade hon.

– Då behövs flera vuxna i rummet. (TT)

 ?? Jonas Ekströmer/tt Foto: ?? Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n och Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch (Kd)under partiledar­debatten i riksdagen där högeroppos­itionen gick till samlat angrepp mot regeringen. Ulf Kristersso­n välkomnade att ”ännu en förlorad mandatperi­od” snart är slut.
Jonas Ekströmer/tt Foto: Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n och Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch (Kd)under partiledar­debatten i riksdagen där högeroppos­itionen gick till samlat angrepp mot regeringen. Ulf Kristersso­n välkomnade att ”ännu en förlorad mandatperi­od” snart är slut.
 ?? Jonas Ekströmer/tt Foto: ?? Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) lyssnar när Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n talar under partiledar­debatten.
Jonas Ekströmer/tt Foto: Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) lyssnar när Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n talar under partiledar­debatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden