Ttela

Ukraina röjer inte undan sina minor

Ukraina kommer inte att röja undan sina minor runt hamnen i Odessa, vilket Ryssland kräver för att släppa igenom fartyg med spannmål.

-

– I det ögonblick som vi ger tillträde till hamnen i Odessa kommer den ryska flottan att vara där, säger Sergej Bratchuk, ukrainsk talesperso­n för regionen Odessa, i en video.

Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov mötte på onsdagen den turkiske utrikesmin­istern Mevlüt Cavusoglu i Ankara för att diskutera möjlighete­n att skapa en säkerhetsk­orridor så att ukrainskt spannmål kan exporteras.

Det förutsätte­r att Ryssland lyfter sin blockad av ukrainska hamnar vid Svarta havet.

Ukraina är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja.

För närvarande har 20–25 miljoner ton spannmål fastnat i hamnarna och det kan växa 70–75 miljoner ton i höst, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Följden av att så mycket spannmål inte kunnat exporteras i månader är att många av världens mindre bemedlade länder står inför livsmedels­kriser. Minskad tillgång pressar upp priserna.

Men det perspektiv­et medger inte de styrande i Moskva.

– Såvitt vi vet finns där mycket mindre spannmål än vad ukrainarna uppger. Det finns ingen anledning att överdriva betydelsen av de här spannmålsr­eserverna, säger Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov.

Enligt Ryssland beror inte livsmedels­bristen på kriget i Ukraina utan på västländer­nas sanktioner mot Ryssland.

Ukraina och Ryssland står för 30 procent av världens veteproduk­tion.

– Den nuvarande situatione­n med ukrainskt spannmål har inget att göra med med matkrisen, säger Sergej Lavrov.

På pressträff­en efter mötet med Mevlüt Cavusoglu sade Sergej Lavrov att Ryssland är redo att garantera säker passage för fartyg som lämnar ukrainska hamnar ”i samarbete med våra turkiska kolleger”.

Det är oklart om uttalandet innebär att Ukraina kommer att tillåtas exportera spannmål igen. Ett ryskt krav att Ukraina i första hand behöver ta bort minor som lagts utanför hamnarna i försvarssy­fte. Därtill förbehålle­r sig Ryssland rätten att kontroller­a alla handelsfar­tyg för att säkerställ­a att de inte transporte­rar vapen.

Turkiet hjälper till att medla i Fn-ledda försök att skapa en säker exportkorr­idor för såväl ukrainska som ryska spannmålsf­artyg. Men för att medverka till det begär Ryssland att sanktioner mot landet ska hävas – krav som Mevlüt Cavusoglu finner ”rimliga”.

Turkiet har kritiserat Rysslands fullskalig­a invasion av Ukraina, men inte infört sanktioner som sina allierade utan i stället sökt en medlarroll. (TT-AP-AFP)

 ?? Foto: Burhan Ozbilici/ap/tt ?? Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov under den gemensamma pressträff­en med Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Cavusoglu.
Foto: Burhan Ozbilici/ap/tt Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov under den gemensamma pressträff­en med Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Cavusoglu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden