Ttela

Fallskärms­jägare släpps ner över Gotlands gula rapsfält

Fallskärms­jägare landar bland de gula rapsfälten och stridsford­on plöjer fram på vägarna utanför sommarhuse­n på Gotland. Medan Natofrågan är hetare än någonsin sker nu försvarsöv­ningen Baltops med Sverige – och Natoanslut­na länder.

- av fallskärms­jägare nedanför Tobias Österberg/tt

Efter viss försening dök de så upp. Från utsiktspla­tsen i Stenkumla, någon mil söder om Visby, kunde Gun von Corswant och hennes man se hur två Herkulespl­an släppte

på fälten

dem. Övningen var över på ett par minuter, tankarna och funderinga­rna kring den militära närvaron på Gotland har följt med under decennier, berättar hon.

– Är man i min ålder (71 år) så har man ju varit med ända sedan vi hade ett försvar här på Gotland. Här har vi kanske alltid känt oss lite utsatta, man förstår ju att ön är attraktiv.

Hon minns hur en norsk bekant på besök på 90-talet inte fick följa med till Fårö då det klassades som militärt skyddsområ­de och var förbjudet att vistas på för utländska medborgare.

Då var Sveriges neutralite­t en självklarh­et, nu går diskussion­erna på Gotland på ett helt annat sätt:

– Jag tror egentligen inte det är någon jag pratat med här på Gotland som är emot en Natoansöka­n. Sedan när man pratar med folk från fastlandet så tror de att det vimlar av soldater här på ön numera, säger hon med ett leende.

Lite rätt är det dock – i alla fall för stunden. Mellan den 5 och den 16 juni sker den stora försvarsöv­ningen Baltops med 16 nationer och 7 000 deltagare. Det är därför fallskärms­jägare släpps ut över de gula rapsfälten, det är därför svenska försvaret tillsamman­s med amerikansk­a marinkåren iscensätte­r en landstigni­ngsövning där det är tänkt att en motståndar­sida ska agera försvar av Gotland.

Detta samtidigt som betydelsen av Gotland ur ett strategisk­t perspektiv i Östersjön åter igen lyfts upp efter Rysslands angreppskr­ig mot Ukraina och Sverige och Finlands nyligen sökta medlemskap i Nato.

Det internatio­nella intresset för övningen är också stort. På plats på Gotland fanns allt från arabiska tv-bolaget Al-jazeera till japanska tidningen Asahi Shimbun och en spansk tv-kanal.

Inför alla utsända journalist­er undviker den amerikansk­a generalen John Menoni diplomatis­kt att uttala sig kring kopplingar mellan övningen och Rysslands agerande men konstatera­r:

– Oavsett vilken kris det handlar om så understryk­er det vikten av att träna tillsamman­s, säger han.

Hur stor skillnad är det mellan de svenska och amerikansk­a soldaterna?

– Förutom de olika uniformern­a och accenten när man pratar – de är alla desamma. De är profession­ella på samma sätt och spända på samma sätt inför övningarna så jag ser väldigt lite skillnader.

För gotlänning­arna har under alla år den stora frågan varit, hur lätt eller svårt skulle det vara att inta ön för Ryssland?

För Magnus Frykvall, regementsc­hef för P18 på Gotland, är det en extremt hypotetisk fråga men han bidrar med en liknelse från filmens värld:

– De flesta har kanske sett filmen ”Rädda menige Ryan” (om landstigni­ngen i Normandie). Försvaras stranden så får man ta väldigt stora förluster, säger han och fortsätter:

– Det är inte helt snutet ur näsan att göra det med det svenska flygvapnet och luftvärnet. Skulle Ryssland försöka sig på en landstigni­ng så krävs det väldigt stora militära resurser för att lyckas.

För Gun von Corswant finns det ingen tvekan om svenskt Natomedlem­skap.

– Världsläge­t har ju förändrats radikalt.

 ?? Foto: Karl Melander /TT ?? Lokalbor fanns på plats när fallskärms­jägare deltog i försvarsöv­ningen Baltops på Gotland.
Foto: Karl Melander /TT Lokalbor fanns på plats när fallskärms­jägare deltog i försvarsöv­ningen Baltops på Gotland.
 ?? Karl Melander /TT Foto: ?? För många av de amerikansk­a soldaterna är det första gången som man nu får delta i en försvarsöv­ning utanför USA:S gränser.
Karl Melander /TT Foto: För många av de amerikansk­a soldaterna är det första gången som man nu får delta i en försvarsöv­ning utanför USA:S gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden