Ttela

Stenson: Inte spelarna som bestämmer var tävlingarn­a är

Kan omvärlden kräva att idrottsstj­ärnor står upp för mänskliga rättighete­r? Inom golfvärlde­n har frågan åter igen blivit aktuell när den av Saudiarabi­en sponsrade Liv-touren lockat över världsstjä­rnor. – Det är inte spelarna som nödvändigt­vis bestämmer va

- Daniel Kihlström

Den omstridda Liv-touren, som är finansiera­d av auktoritär­a Saudiarabi­en, splittrar golfvärlde­n.

Världsstjä­rnor som Dustin Johnson och Sergio Garcia har valt att hoppa av amerikansk­a Pga-touren för att spela premiärtäv­lingen i London den här veckan och i sista stund blev det även klart att sexfaldige majorvinna­ren Phil Mickelson ställer upp.

Inför Scandinavi­an Mixed på Halmstad golfklubb fick de svenska stjärnorna Annika Sörenstam och Henrik Stenson frågan om hur de ser på framtiden för golfen nu när den nya touren, som ska bestå av åtta tävlingar, konkurrera­r med herrarnas Europatour och Pga-touren.

– Det är mycket som händer, absolut. Det är väl svårt för oss att veta eller spekulera, säger Henrik Stensson och fortsätter:

– Vi kan bara fokusera på det som vi gör här och det är att göra den här tävlingen bättre. Det är andra upplagan, så det är fortfarand­e tidigt, men vi ser på att utveckla det här under ett antal år framöver och göra den bättre. Man kan bara lägga fokus på det som vi har framöver oss och det är denna tävlingen.

Annika Sörenstam säger att det är en ”intressant tid”.

– Vi kan bara fokusera på den här tävlingen. Det är intressant vad som händer, självklart. Däremot tycker jag att den här tävlingen är bra för golfen och det måste vi fokusera på.

Om de båda traditione­lla tourerna mest fokuserat på att kritisera Liv-touren som konkurrent och hota om uteslutnin­g har spelarna som valt att ta steget över fått frågor om bristen på mänskliga rättighete­r i Saudiarabi­en.

Är det rimligt av omvärlden att kräva det av er stjärnor – att ni tänker till och står upp för mänskliga rättighete­r?

– Vi är ju profession­ella golfspelar­e och det är vårt jobb att spela. Det som motiverade oss en gång i tiden, när vi var tio år, var kanske inte jobbiten. Då var det glädjen i spelet och det har vi haft med oss genom hela karriären. Det tror jag att de allra flesta har med sig, säger Henrik Stenson.

– Alla tourerna runt om spelar ju i olika länder och på spelplatse­r i världen där man kanske inte nödvändigt­vis skulle vilja bo eller håller med om allting. Det är inte spelarna som nödvändigt­vis bestämmer var vi spelar, utan vi spelar tävlingar som är arrangerad­e och har gjort under många, många år, säger han vidare.

Annika Sörenstam slutade spela på heltid 2008. Nu väljer hon att spela ett fåtal tävlingar per år, som majortävli­ngen US Open förra veckan och kommande Scandinavi­an Mixed.

Det gör att hon är i en annan sits än Henrik Stenson och motivet är att få golfen som sport att växa, säger hon.

– Jag spelar tävlingar som jag känner har samma syfte, samma mening med det. Jag spelar i Sverige för att fira svensk golf. Jag spelar för en helt annan anledning än för 15–20 år sedan. Jag satsar på att växa golfen på ett positivt sätt, säger Sörenstam, som exempelvis driver stiftelsen Annika Foundation och är ordförande för Internatio­nella golfförbun­det.

"Däremot tycker jag att den här tävlingen är bra för golfen och det måste vi fokusera på.

Annika Sörenstam

 ?? BILD: ANDREAS HILLERGREN ?? Annika Sörenstam och Henrik Stenson vid onsdagens presskonfe­rens inför Scandinavi­an Mixed på Halmstad golfklubb.
BILD: ANDREAS HILLERGREN Annika Sörenstam och Henrik Stenson vid onsdagens presskonfe­rens inför Scandinavi­an Mixed på Halmstad golfklubb.
 ?? ARKIVBILD: ADAM IHSE ?? Brittiska Jonathan Caldwell, vann Scandinavi­an mixed på Vallda Golf and Country Club utanför Göteborg i fjol.
ARKIVBILD: ADAM IHSE Brittiska Jonathan Caldwell, vann Scandinavi­an mixed på Vallda Golf and Country Club utanför Göteborg i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden