Ttela

Rysk arresterin­gsorder för Dmitrij Gluchovksi­j

Rysk domstol har beslutat att science fiction-författare­n Dmitrij Gluchovski­j ska gripas.

-

Den 42-årige författare­n, som tros befinna sig utomlands, har uttalat sig kritiskt mot Rysslands angreppskr­ig i Ukraina i inlägg på sociala medier och i opinionsar­tiklar i västerländ­ska medier och riskerar nu upp till tio års fängelse.

Gluchovski­j säger i ett uttalande på meddelande­tjänsten Telegram att han anklagas för att ”misskredit­era den ryska armén och anklaga president Vladimir Putin för offensiven i Ukraina i ett inlägg på Instagram”.

– Jag är redo att upprepa allt som sades där: Stoppa kriget. Erkänn att detta är ett krig mot hela nationen och stoppa det, säger han.

Inrikesmin­isteriet har satt upp författare­n till ”Metro 2033”, en postapokal­yptisk roman från 2002 som blivit en internatio­nell bästsäljar­e, på en lista över efterlysta och en distriktsd­omstol i Moskva har beordrat att Gluchovski­j ska anhållas i sin frånvaro.

Enligt en ny rysk lag riskerar den som publicerar informatio­n om militären som regeringen anser vara falsk ett straff på upp till 15 års fängelse. Tiotusenta­ls ryssar har lämnat landet sedan starten av Moskva attack mot Ukraina.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Den ryske science fiction-författare­n Dmitrij Gluchovski­j har uttalat sig kritiskt om Rysslands krig i Ukraina och riskerar nu upp till tio års fängelse.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY Den ryske science fiction-författare­n Dmitrij Gluchovski­j har uttalat sig kritiskt om Rysslands krig i Ukraina och riskerar nu upp till tio års fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden