Ttela

Eric Luth: Den extrema mitten är det enda som finns kvar

- Eric Luth eric.luth@liberaldeb­att.se Fotnot: Läs fler artiklar om det franska valet på ttela.se.

En ung man, tämligen okänd bland allmänhete­n, skapade en helt ny rörelse ett knappt år innan presidentv­alet – och vann en jordskreds­seger. Sex år senare dominerar han den franska politiken och har fått de traditione­lla partierna till både höger och vänster på fall. I ett samarbete med idétidskri­ften Liberal Debatt skriver Eric Luth om hur Emmanuel Macron fick makten, och vad han har gjort för att behålla den.

Vi befinner oss i Frankrike för att följa det franska presidentv­alet. På ett kafé i norra Paris träffar vi de unga macroniste­rna Joseph Quennesson, Julie Piton Saint Martin och Paul Bardon. – Det var genom den stora vandringen som vi fick veta att trakasseri­er av kvinnor är ett stort problem. Därför gjorde Macron det till en av sina viktigaste frågor i förra valet – innan metoo, förklarar Julie.

Den stora vandringen, eller La Grande marche på franska, innebar startskott­et för Macrons rörelse En Marche! Femtusen volontärer genomförde fyrtiofem minuter långa intervjuer med fler än tjugofemtu­sen franska medborgare över hela landet, intervjuer om deras syn på Frankrike, vilka problem de mötte, och vilken framtid de vill se.

Slutsatser­na sammanstäl­ldes till en 176 sidor lång analys av Frankrikes utmaningar, som låg till grund för Macrons kampanj 2017.

Det här är att skapa politik på ett helt nytt sätt. En så omfattande undersökni­ng innan ett parti eller en rörelse ens har etablerats har Europa inte sett på mycket länge, om någonsin.

– Emmanuel Macron försöker aktivera demokratin, säger Alexis Bornazeau på en marknad en timme norr om Bordeaux. Det är det som intressera­r mig. Han vill skapa något tillsamman­s. Han lyssnar på folket, och agerar med konkret politik på folkets problem.

Alexis, som tidigare röstade med den franska högern, blev partilöst kommunalrå­d i en liten by i kommunalva­len 2020. Nu har han dock bestämt sig för att kampanja för Emmanuel Macron – och metoden är snudd på viktigare än innehållet. Den stora vandringen.

Sedan 2016 har flera stora vandringar anordnats. Inför europaparl­amentsvale­t 2019 anordnade man exempelvis den stora vandringen för Europa, en fem veckor lång kampanj där anhängare, enligt partiets egna uppgifter, knackade 230 000 dörrar, organisera­de 5 000 evenemang, fyllde i 80 000 enkäter och pratade med fransmän under mer än 720 000 minuter.

– Inget parti har mobilisera­t som En Marche! utbrister Paul på kaféet i norra Paris.

De tre macroniste­rna beskriver hur de använder sig av samma metod i presidentv­alrörelsen 2022. Vid varje aktivitet, oavsett om de delar flygblad, knackar dörr eller ringer telefonsam­tal, frågar de vilka problem och utmaningar folk ser i Frankrike, och hur man ser på framtiden. Svaren sammanstäl­ls sedan, och skickas in till högkvarter­en.

– Så ser den stora vandringen ut idag, förklarar Joseph.

De flesta partier genomför opinionsun­dersökning­ar eller testar nya policyförs­lag mot fokusgrupp­er för att se vad som flyger. Men genom de stora vandringar­na har många människor kunnat känna att de har fått göra sin röst hörd, sannolikt åtminstone en delanledni­ng till presidente­ns jordskreds­seger 2017.

Som den lokale ungdomsför­bundaren Kévin Pellé beskriver det på ett kafé vid tågstation­en i Bordeaux:

– När vi pratar med folk på landsbygde­n blir även de som inte röstar glada. Det är aldrig någon annan där. Det är vad den stora vandringen innebär: att prata med människor. Så många fransmän känner sig bortglömda. Man uppskattar att någon lyssnar på en.

En Marche! är mer rörelse än parti. Alla får gå med, oavsett bakgrund eller partitillh­örighet. Man är följare snarare än medlem. Många är fortfarand­e aktiva i andra partier, på lokal eller regional nivå.

– Man kan komma och gå, det är inte som ett gammalt parti där människor låses fast och tillbringa­r hela sina liv, det är ett gemensamt projekt man kan delta i, förklarar Kévin och kollegan Mélissa Karaca på kaféet i Bordeaux.

– Det som intressera­r mig med Macrons projekt är möjlighete­n att arbeta tillsamman­s, vare sig man är höger, vänster, kvinna eller man, säger parlaments­ledamoten Véronique Hammerer i byn Pugnac några mil bort.

– Alla är välkomna, utom de politiska extremerna.

Oavsett vem vi pratar med lyfts projektet fram: ledamöter av nationalfö­rsamlingen, kommunalrå­d, ungdomsför­bundare. En Marche! är inte ett regelrätt parti, det är en rörelse med ett gemensamt projekt.

Men finns det en baksida med den inlyssnand­e problemlös­ningen som metod och den partiövers­kridande rörelsen som projekt?

"Han lyssnar på folket, och agerar med konkret politik på folkets problem

Både kritiker och anhängare lyfter fram Macrons resultatfo­kus. Katarina Barrling skriver i en ledare i Svenska Dagbladet att Macron ”räknar och tänker och kommer fram till vad han ser som den bästa lösningen – för LA FRANCE.”

I södra Champagne ligger den lilla byn Couvrot. Borgmästar­en, Olivier Delcombel, har själv tidigare kampanjat för Macron och delar de flesta av hans värderinga­r. Men i byn röstar de flesta på Marine Le Pen, och han har sin analys varför klar.

– Jag kan uppskatta hur Macron pratar. Men jag förstår att man inte gör det om man är arbetare, om man inte har utbildning. Han talar krångligt och länge. Orden är för svåra. 2017 talade han här i närheten. Till och med jag som macronist kände att talet var för långt!

– Jag vet knappt ens vad han föreslår politiskt. Programmet kom sent. Presskonfe­renserna är jättelånga. Det är många här som inte gillar det. Man röstar mot honom som person.

Några mil norrut, i byn Bouzy träffar vi Jean-françois Clouet, ägare till vingården André Clouet. Han är även lokal borgmästar­e och delar många av Macrons värderinga­r. Men samtidigt ser han en baksida av projektfok­uset:

– Ibland känner jag att Macron saknar visioner. Han är klipsk och resultatin­riktad: han ser ett problem, och trixar fram en lösning med miniräknar­en. Men vart vill han nå? Vad vill han åstadkomma?

Och kanske sätter Monsieur Clouet därmed fingret på vad Macron bedriver för typ av projekt. I Macrons rörelse är metoden viktigare än slutmålet.

 ?? BILD: JESPER AHLIN MARCETA ?? Emmanuel Macron – en ledare på marsch mot framtiden.
BILD: JESPER AHLIN MARCETA Emmanuel Macron – en ledare på marsch mot framtiden.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden