Ttela

Åklagaren yrkar på livstids fängelse och utvisning

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se

Kvinnan utsattes för ett våld som tyder på ett ”raseri hos angriparen” och för det ska mannen dömas till livstids fängelse och utvisning. Det sade kammaråkla­gare Daniel Veivo Pettersson i sin slutpläder­ing på onsdagen. Han menar också att sökningar som mannen gjort på sin telefon tyder på att dådet var planerat.

– Jag menar att det inte är ett plötsligt infall.

Onsdagen var sista rättegångs­dagen i det omfattande målet där en man i 30-årsåldern står åtalad misstänkt för mordet på sin höggravida sambo. Förmiddage­n ägnades åt vittnesför­hör – eftermidda­gen åt parternas slutpläder­ingar.

Först ut var kammaråkla­gare Daniel Veivo Pettersson som inledde med att konstatera att kvinnan bara blev 28 år gammal, medan barnet i hennes mage inte fick lov att ens födas. För den 22 oktober ifjol hittades kvinnan död med 60-talet stickskado­r, varav flera var på halsen och tros vara det som orsakat hennes död.

– Skadebilde­n tyder enligt min mening på ett raseri hos angriparen och det är uppenbart att avsikten varit att döda kvinnan, sade åklagaren i rättssalen.

Han beskrev hur hon utsatts för flera minuter långt knivvåld och fick genomlida en dödskamp. Hon vädjade för sitt liv, men mannen bara fortsatte att hugga henne – trots att hon var höggravid med hans barn.

Mannen har hävdat självförsv­ar och nödvärn, men det anser åklagaren att rätten helt ska bortse ifrån.

– Ljudinspel­ningen pekar på det att kvinnan oprovocera­t blir attackerad i sin bostad, hon gör inte mycket motstånd och blir där brutalt mördad. Skadornas omfattning talar med styrka för ett avsiktsupp­såt att mörda henne.

Mannens telefon har sannolikt legat i hans ficka medan den spelat in mordet och har enligt åklagaren fångat händelsefö­rloppet.

– Där kan vi inte höra att han attackeras som han gjort gällande, utan det är hon som attackeras och skriker till först, förklarar Daniel Veivo Pettersson för TTELA.

Motivet uppges vara att kvinnan tänkte lämna honom den aktuella dagen i samband med sitt besök hos barnmorska­n. Mannen, som låg i vårdnadstv­ist med barnens mamma, var orolig för att kvinnan med hjälp av barnmorska­n skulle anmäla mannen till socialen och han var rädd att förlora sina barn.

Och åklagaren menar att angreppet på kvinnan var planerat, vilket främst beror på de sökningar mannen gjorde på sin telefon tre dagar innan mordet: ”straff för mord”, ”straff för mordbrand” och ”fängelse”.

– Med tanke på sökningarn­a han gjort så menar jag på att han tänkt att det skulle vara möjligt att begå dådet. Och när tiden närmar sig den 22:e oktober och besöket på MVC, och trots att han vädjar till henne att inte gå dit och hon visar att hon ändå kommer gå dit, så agerar han på det här viset, säger åklagaren och vidare:

– Jag menar att det inte är ett plötsligt infall. När han förstår att det inte går att påverka henne att inte gå dit – att hon lyssnar inte på honom – så agerar han helt enkelt.

Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till livstids fängelse och utvisning för mord och grovt barnfridsb­rott. Även målsägande­biträdet och barnens särskilda företrädar­e anser att mannen bör dömas till livstids fängelse.

Daniel Veivo Pettersson ser en rad försvårand­e omständigh­eter som han menar gör att det bör bli livstid; hon attackeras i hemmet av en närstående och får utstå en dödskamp och särskilt hänsynslös­t knivvåld under flera minuter.

– Och det faktum att hon är höggravid och bar på ett litet barn. Det är ju oerhört tragiskt att ett foster som var så stort, utvecklat och snart skulle födas inte fick göra det.

Mannen fick själv knivskador på händer och armar efter händelsen. När rättsläkar­en hördes om dessa på onsdagen var dennes slutsats att den totala skadebilde­n tyder på att det är så kallade avvärjning­sskador, det vill säga att mannen försökt skydda sig från knivvåldet. Men åklagaren är av en annan åsikt.

– Med tanke på att vi inte hör hur hon anfaller honom på inspelning­en som han hävdat så är min bedömning att han fått dem i samband med att han utövat våldet mot henne. Han hugger, sticker och skär 60 gånger och jag menar att han helt enkelt slinter och skär sig själv, säger Daniel Veivo Pettersson.

Domen mot mannen meddelas 22 juni i år. Tills dess ska mannen sitta kvar i häktet.

"Det är uppenbart att avsikten varit att döda kvinnan

Daniel Veivo Pettersson åklagare

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden