Ttela

Försvaret hoppas på tidsbegrän­sat straff

En annan rubricerin­g än mord eller i vart fall ett tidsbestäm­t straff – och ett frikännand­e beträffand­e de grova barnfridsb­rotten. Det var försvarets yrkande i slutpläder­ingen på onsdagen. – Det finns ingenting, menar jag, som visar att det skulle vara pl

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

Det var tre mot en i rättssalen på onsdagen när mordrätteg­ången avslutades med slutpläder­ingarna.

På höger sida; åklagaren, målsägande­biträdet och barnens särskilda företrädar­e som alla yrkade på att mannen skulle dömas till livstids fängelse för mord och grovt barnfridsb­rott.

På andra sidan mannen och hans försvarare, som anser att rätten bör ändra rubricerin­gen från mord eller döma mannen till ett tidsbegrän­sat straff om han ändå skulle dömas för mord.

– Det var en enad front på andra sidan som yrkade på livstid, det var inte oväntat på något sätt, för det finns sådana omständigh­eter här. Men vår förhoppnin­g är att domstolen kan stanna vid ett tidsbestäm­t straff, säger Per-åke Kvarnström till TTELA.

Vad talar för ett tidsbestäm­t straff, enligt dig?

– Det är inledninge­n – han berättar själv att han blivit angripen först och att han värjt sig och då fått de allvarliga skadorna. Sedan har han tyvärr greppat kniven själv och gått alldeles för långt.

Men att det skulle vara ett planerat dåd, som åklagaren gjorde gällande, håller advokaten inte med om.

– Skulle han planera det med barnen på plats? Självklart ville han inte att det skulle hända något hemskt i lägenheten med barnen på plats; barnen är och har varit det absolut viktigaste i hans liv, sade advokaten i rättssalen. Vidare säger han till TTELA: – Det finns ingenting, menar jag, som visar att det skulle vara planerat – ingenting.

Men de sökningar som åklagaren hänvisar till då?

– Ja, vad betyder de? Betyder de att det är planerat att det ska begås? Nej …

Försvaret vill att mannen ska frikännas från de grova barnfridsb­rotten.

– Under de fruktansvä­rda minuterna har barnen befunnit sig i ett annat stängt rum, där har deras fokus varit på tv:n, sade försvarare­n i rättssalen och lyfte också att det inte framkommit i barnförhör­en att barnen bevittnat mordet. Han riskerar fängelse på livstid och utvisning, hur tar han det?

– Han mår fruktansvä­rt dåligt. Som jag sa där inne så har han förstört sitt eget liv också, för han har ett livstidsst­raff eller kanske ett mycket långt fängelsest­raff framför sig. Hans relation till sina barn och sina bröder är förstörd, säger Peråke Kvarnström till TTELA.

 ?? BILD: ANDREAS OLSSON ?? Mannens advokat Per-åke Kvarnström.
BILD: ANDREAS OLSSON Mannens advokat Per-åke Kvarnström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden