Ttela

Lodjur tros ha dödat rådjur i villaområd­e

På torsdagsmo­rgonen hittade Anders Strand ett halvätet rådjur i sin trädgård i Vargön. – Man blir ju lite orolig när det är vilt i trädgården som kan orsaka det här, säger han.

- Philippa Fransson philippa.fransson@ttela.se

Det var tidigt på torsdagsmo­rgonen som Anders Strand från Vargön vaknade upp till en ovanlig upptäckt i trädgården. Mitt på gräsmattan låg ett halvätet rådjur.

– Man blir ju lite förvånad. Jag har ju sett vilda djur i trädgården tidigare, och ser ibland rådjur, men inte så här, säger han.

Länsstyrel­sen och Vänersborg­s

kommun kontaktade­s för identifier­ing av djuret som kan ha orsakat skadorna och för att hjälpa till med att ta bort rådjuret från gräsmattan.

– Folk har sagt att de sett vargar i området, men det kan också vara ett lodjur. Det vet man inte förrän man har sett betten på strupen, säger Anders Strand.

Mia Bisther, rovdjursha­ndläggare på länsstyrel­sen, kontaktade besiktning­spersonal för att identifier­a djuret som ligger bakom skadorna.

– Hade det varit en varg hade det varit mycket mer blod än vad det var. Det hade också varit fler bitmärken över buk och rygg. Möjligt är det ett lodjur, säger hon.

Rådjuret visade inte på några trafikskad­or och har enligt Mia Bisther antagligen blivit biten i ett närliggand­e buskage och blivit släpad till trädgården. Skadorna på rådjuret liknar de från ett lodjur.

Rådjuret hittades i ett villaområd­e i Vargön, vilket Anders Strand tycker är obehagligt.

– Vilt kan ju ta vad som helst. Husdjuren i området kan lätt stryka med, säger han.

 ?? BILD: LÄSARBILD ?? Länsstyrel­sen tror det kan ha varit ett lodjur som släpat rådjuret till trädgården.
BILD: LÄSARBILD Länsstyrel­sen tror det kan ha varit ett lodjur som släpat rådjuret till trädgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden