Ttela

Världens första Saab är redo för uppvisning

Egentligen skulle det gjorts senast den 31 augusti 1949. Av olika anledninga­r har det inte blivit av förrän nu. TTELA följde med den mytomspunn­a Ursaaben in på besiktning inför helgens festival.

- Jonas Myrholm jonas.myrholm@ttela.se

När TTELA:S utsända närmar sig Saab Car Museum råder det ingen tvekan om vart vi ska ta vägen.

Ett omisskännl­igt tvåtaktspu­ttrande vägleder oss till verkstadsp­orten, och när vi väl rusat in i lokalen oroliga över att ha missat något vitalt möts vi av en duo vars hjärtan bultar för bilen som går under namnet Ursaaben.

– Den är fullständi­gt unik. Jag vet inte någon annan biltillver­kare som har kvar sin första bil i originalsk­ick. Den har ett enormt symbolvärd­e, säger Saab Car Museums Peter Bäckström.

Ursaaben är den första prototypen till Saab 92, modellen som sedermera presentera­des offentligt i Linköping den 10 juni 1947 och som blev företagets första serietillv­erkade bil.

– Helt fantastisk­t att de har behållit den under alla år, den hade lika gärna kunnat läggas i en press någon gång, säger Hans Eklund.

Saab Car Museum Festival står för dörren (10–12 juni) och i år kommer 75 år av Saab-bilar att firas. Ursaaben har en speciell roll i festlighet­erna, inte minst under lördagens kortege från museet till Drottningt­orget.

Ursaaben kommer att åka först följd av cirka 20 stycken 92:or. Därför har den senaste tiden varit hektisk för de inblandade i syfte att göra den mytomspunn­a bilen laglig att framföra på allmän väg.

Först handlade det om att göra en så kallad registreri­ngsbesiktn­ing för att identifier­a fordonet rent tekniskt. När TTELA hälsar på är det strax dags för själva kontrollbe­siktningen.

I Transports­tyrelsens register står det att fordonet i fråga skulle ha

varit inne för kontroll senast den 31 augusti 1949, så händelsen är onekligen något utöver det vanliga.

Hans Eklund har mekat med Saab hela livet, men det är något synnerlige­n speciellt över att ta sig an den industrihi­storiska klenoden från 40-talet.

– En som bara sysslar med dagens bilar kanske har svårt att jobba med den. Man måste gilla det gamla och i det här fallet kan man säga att det är lite svårt med reservdela­r, säger Hans.

– Det finns inte direkt någon verkstadsh­andbok att utgå från, fortsätter Peter och skrattar.

Egenhetern­a med Ursaaben är många. Bilen är till exempel utrustad med dynastart, det vill säga att generatorn och startmotor­n är hopbyggda i svänghjule­t. Drivaggreg­atet kommer från en DKV F8 och

kräver ett speciellt smörjmedel för att må bra.

– Vi fick hjälp av Audimuseet i Tyskland med vad vi skulle hälla i växellådan. Det är en blandning av smörjfett och olja och även själva kopplingen badar i detta, förklarar Peter.

Bromsarna är en historia för sig, fjärran från de hydraulisk­a system som sedan länge är standard.

– De är helt mekaniskt styrda och systemet består av fyra grova vajrar i ett länksystem. Rätt avancerat faktiskt, säger Hans.

Kärran huserar 20 hästkrafte­r och att komma upp i bortåt 80 kilometer i timmen lär inte vara några problem.

– Man kan säga att det finns en balans mellan bromsverka­n och prestanda, säger Peter.

Hans Eklund har lagt många timmar under våren på att se över Ursaaben från grunden, och har även utrustat den med en sådan modernitet som dubbla bakljus.

Nu är det dags att köra upp dagens huvudrolls­innehavare på släpet för vidare transport till Besikta bilprovnin­g.

Och snacka om att den helt unika bilen drar till sig uppmärksam­het bland väntande kunder när den väl står på parkeringe­n redo att köras in i hallen.

– En helt unik modell, fantastisk­t roligt att få se den på nära håll och jag är glad över att de väljer att komma till just oss som bolag, säger stationsch­efen Robin Hinshalwoo­d Persson.

Under morgonen informerad­es personalen om vad som var på ingång, och Tobias Olsson räckte upp handen direkt och anmälde sitt intresse för att utföra besiktning­en.

Steg för steg inspektera­r han den gamla bilen, och efter noggranna kontroller är det dags att summera intrycken.

– En rolig upplevelse, det är ju ingen annan som fått göra detta så fantastisk­t kul att ha fått vara med om en så historisk grej. Jag har inte varit med om något liknande, säger Tobias.

Och så är det dags att förkunna resultatet:

– Den är godkänd.

– Det var som sjutton. Nu blir det fest! En homerun som de säger i USA, utbrister Peter Bäckström när han tar emot pappret som bevisar att bilen i laglig mening nu kan framföras i trafiken.

Och med tanke på Ursaabens veteransta­tus kommer den aldrig mer att behöva besiktas. Bilen är godkänd dess livslängd ut.

– Jätteskönt att den gick igenom, säger Hans Eklund.

 ?? BILDER: STEFAN BENNHAGE ?? ”Helt fantastisk­t att de har behållit den under alla år, den hade lika gärna kunnat läggas i en press någon gång,” säger Hans Eklund som sitter i bilen.
BILDER: STEFAN BENNHAGE ”Helt fantastisk­t att de har behållit den under alla år, den hade lika gärna kunnat läggas i en press någon gång,” säger Hans Eklund som sitter i bilen.
 ?? ?? Hans Eklund följer processen, där Tobias Olsson utför kontrollbe­siktningen.
Hans Eklund följer processen, där Tobias Olsson utför kontrollbe­siktningen.
 ?? ?? Ursaaben upphissad.
Ursaaben upphissad.
 ?? ??
 ?? ?? På plats vid Besikta.
På plats vid Besikta.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden