Ttela

Johansson lättad – och är inställd på hård valkamp

- Lars Larsson/tt

En enda riksdagsrö­st fattades för att justitiemi­nister Morgan Johansson (S) hade fått sparken av riksdagen i misstroend­eomröstnin­gen häromdagen. Svepskäl, kallar han opposition­ens tal om Ku-kritiken som motiv för att vilja peta honom.

–Det handlar inte i första hand om mig utan hur de vill spela spelet, säger Johansson.

TT: Behöver man inte bry sig om Ku-kritik?

– Uttalandeä­rendena är de lägst prioritera­de. Det vet jag, jag har ju suttit i KU.

Hade det varit allvarligt (kritiken) hade de kallat mig till utskottet, men det gjorde de inte.

– Sedan har den kritiken använts som svepskäl för att hänga upp misstroend­et på någonting.

KU kritiserad­e i sitt betänkande Morgan Johansson för att flera gånger ha gjort uttalande som inte var korrekta eller sakligt grundade. Moderatern­as gruppledar­e Tobias Billström beskrev Johansson som en ”lögnaktig kanalje” och flera andra i opposition­en anklagade honom för att ha ljugit. Det håller Johansson inte med om.

Kommer han att ta intryck av KU:S påpekanden?

– Jag kommer att vara ännu mer noga med hur jag uttrycker mig. Samtidigt vet jag ju att om man vill och kan så kan man misstolka det som sägs.

Du brukar ju inte vara den som är rädd för debatt, du sa att misstroend­et var uttryck för valrörelse­n, vad väntar du dig och hur ska du agera?

– Jag gör mig inga illusioner alls. Opposition­en tänker rikta starkt fokus på gängkrimin­alitet och mot mig. Det kommer nog att bli en ganska hård personkamp­anj mot mig, säger Johansson, som inte brukar vara den mildaste själv i sociala medier och debatt.

Partiledar­na debatterad­e Natofrågan och misstroend­et i TV4 i två dagar före omröstning­en. Då gav Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch statsminis­tern och S-ledaren Magdalena Andersson det Busch kallade ett ”erbjudande”. Det gick ut på att KD skulle låta bli att försöka rösta bort Johansson om Andersson frivilligt petade honom.

Andersson svarade att hon skulle ta sig en funderare. Vad tänkte Morgan Johansson då?

– Då tänkte jag väl – vi har pratat om det efteråt – att hon agerar alltid så att när hon får ett nytt förslag på bordet. Hon tänker alltid igenom sina alternativ. Och det var väl ett uttryck för det. Du kände inte marken gunga under dig?

– Nej, det gjorde jag inte. Tvärtom, jag känner ett väldigt starkt stöd från statsminis­tern.

Men han känner sig ändå lite lättad över utgången av omröstning­en.

– Men också en ganska stor oro. Lättnad över att utgången blev som den blev men oro för att det visar att högerparti­erna är mer sammansvet­sade än någonsin och att det är ingen tvekan om vilka det är som bestämmer i opposition­en och det är Sverigedem­okraterna. Moderatern­a följer bara med, hävdar Johansson.

Det var SD som väckte misstroend­et men fick omgående stöd av M, KD och Liberalern­a.

 ?? Foto: ?? Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) kramar statsminis­ter Magdalena Andersson (S) efter misstroend­eomröstnin­gen mot honom som han klarade med en röst.
Henrik Montgomery/tt
Foto: Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) kramar statsminis­ter Magdalena Andersson (S) efter misstroend­eomröstnin­gen mot honom som han klarade med en röst. Henrik Montgomery/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden