Ttela

Fn-rapport: Konflikten mest Israels fel

- avgörande för att få

Konflikten mellan israeler och palestinie­r är numera mest Israels fel, enligt en ny Fn-rapport. Men palestinie­rna använder också ockupation­en som ursäkt för egna brister, skriver utredarna. Israel dömer ut rönen som ”en häxjakt”.

Ställnings­kriget i regionen har utvecklats till ”en situation av evig ockupation”, skriver den utrednings­kommission som tillsattes av FN:S människorä­ttsråd efter Gazakriget förra året. Ockupation­en är sin tur ”den underligga­nde roten” till ständig instabilit­et och uppblossan­de våld, heter det.

Författarn­a till rapporten konstatera­r att tidigare internatio­nella domar och rekommenda­tioner om vad som måste göras för fred ”överväldig­ande riktats mot Israel”. Men landet struntar ofta i sådana påbud.

”Att avsluta Israels ockupation av landområde­n, i enlighet med FN:S säkerhetsr­åds resolution­er, förblir

slut på dessa ständiga våldscykle­r”, står det i rapporten, som också pessimisti­skt konstatera­ratt Israel uppenbarli­gen ”inte har för avsikt” att följa det rådet.

Å andra sidan använder palestinsk­a ledare sin offerroll under ockupation­en för att komma undan med människorä­ttsbrott och andra missförhål­landen på Västbanken och i Gaza. Palestinsk­a myndighete­n (PA) brukar också säga att det är Israels fel att palestinie­rna inte hållit val.

Israel avfärdar ofta ilsket Fn-arbeten som går landet emot, så även denna gång. Utrednings­kommission­ens medlemmar ”säger sig vara objektiva, men utsågs bara för att de är öppet och känt anti-israel”, kommentera­r utrikesdep­artementet. (TT)

 ?? Foto: ?? Bosättning­en Ma’ale Efraim på Västbanken. AP
Foto: Bosättning­en Ma’ale Efraim på Västbanken. AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden