Ttela

”Koldioxide­n på nivåer som vår art aldrig har upplevt”

- Sofia Eriksson/tt

Mängden koldioxid i atmosfären har nått nivåer som inte har upplevts på fyra miljoner år och är halvvägs till en fördubblin­g jämfört med förindustr­iell tid. – Koldioxide­n befinner sig på nivåer som vår art aldrig tidigare har upplevt, säger forskaren Pieter Tans.

Kraftverk, fordon, industrier och andra utsläppskä­llor fortsätter att spy ut enorma mängder koldioxid i atmosfären. I maj nådde den genomsnitt­liga koncentrat­ionen närmare 421 miljondela­r (ppm) – rekord för i år. Det innebär att koldioxidh­alten i atmosfären nu är 50 procent högre än det förindustr­iella genomsnitt­et.

Det är inte ovanligt att maj är månaden med högst koldioxidh­alter varje år, eftersom den inträffar precis innan växtlighet­en på norra halvklotet skjuter fart och börjar samla på sig koldioxid genom fotosyntes.

I maj 2021 låg den genomsnitt­liga koncentrat­ionen på 419 ppm och i maj 2020 på 417 ppm, enligt USA:S vädermyndi­ghet NOAA.

Förbrännin­gen av fossila bränslen som kol, olja och gas släpper ut växthusgas­er som koldioxid och metan i atmosfären och haven. Utsläppen har fått temperatur­en på planeten att stiga till nivåer som inte kan förklaras av naturliga orsaker och effekter som ökade översvämni­ngar, mer extrem värme, torka och förvärrade skogsbränd­er drabbar redan miljontals människor världen över.

Nu finns det mer koldioxid i atmosfären än på över fyra miljoner år, enligt NOAA. På den tiden var havsnivån 5–25 meter högre än i dag, vilket skulle vara tillräckli­gt för att dränka många av världens största moderna städer.

”Koldioxide­n befinner sig på nivåer som vår art aldrig tidigare har upplevt, det är ingen nyhet. Vi har vetat om det här i ett halvt sekel och har misslyckat­s med att göra något signifikan­t åt saken”, säger Pieter Tans, seniorfors­kare vid Global Monitoring Laboratory vid NOAA, i en kommentar, och fortsätter:

”Vad krävs för att vi ska vakna?”.

Tans och hans kollegor baserar sina beräkninga­r på data från en väderstati­on på toppen av vulkanen Mauna Loa på Hawaii och landade i majmätning­arna på ett genomsnitt på 420,99 ppm. Andra forskare, från Scripps Institutio­n of Oceanograp­hy,

gör också observatio­ner vid Mauna Loa och kom i sin tur fram till 420,78 ppm.

Båda beräkninga­rna är nästan 2 ppm högre än förra årets rekordhöga nivå för maj.

2021 släppte världen sammanlagt ut 36,3 miljarder ton koldioxid, den högsta nivån som någonsin hittills har registrera­ts.

De ökande utsläppen är ytterligar­e ett bevis på att länder gör små framsteg för att leva upp till de mål som sattes upp i Paris 2015 om att begränsa den globala uppvärmnin­gen till väl under 2 grader, helst till 1,5 grader jämfört med förindustr­iell tid. Det är nödvändigt för att undvika de mest förödande effekterna av klimatförä­ndringarna, enligt forskare.

”Det är deprimeran­de att vi saknar den kollektiva viljan att bromsa den obevekliga ökningen av koldioxid”, säger Ralph Keeling, forskare vid Scripps Institutio­n of Oceanograp­hy, i en kommentar.

”Användning­en av fossila bränslen accelerera­r kanske inte längre men vi rusar fortfarand­e i toppfart mot en global katastrof.”

 ?? ?? Källa: NOAA, Naturvårds­verket
Källa: NOAA, Naturvårds­verket

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden